Oudste scouts vermaken jongste leden in de sneeuw

Wekelijks worden actieve en uitdagende programma’s georganiseerd voor alle leden van Scouting Schijndel. Normaal gebeurt dit door de stafleden van de groepen, maar afgelopen zaterdag namen de oudste jeugdleden zelf de leiding.

Zaterdagochtend stonden de Sherpa’s en Rowans, meiden en jongens van 14 tot 18 jaar oud, voor bijna zeventig jonge kinderen uitleg te geven over het ochtendprogramma: een vossenjacht door het besneeuwde Schijndel. Alle kinderen van 5 tot 10 jaar oud waren enthousiast aan het wachten totdat ze de eerste sneeuwballen in elkaar mochten draaien en op zoek konden naar de vossen.

Naast een uitdagende invulling van de vrije tijd, dragen de activiteiten van scouting ook bij aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. De vossenjacht werd niet alleen zelf bedacht, maar ook georganiseerd en uitgevoerd door de oudere scouts. Naarmate de leden ouder worden, worden zij ook steeds zelfstandiger. Onder begeleiding worden programma’s zelf ingevuld en georganiseerd. Uiteindelijk wordt er zo zelfs een hele kampweek in elkaar gezet. “Het is dan ook geen verassing dat verschillende leden later doorstromen als leiding bij een van de jeugdgroepen”, aldus een staflid van Scouting Schijndel. “Dit laat zien hoe waardevol de persoonlijke ontwikkeling binnen de vereniging is.”

De vossenjacht bleek zaterdag een groot succes. De Sherpa’s en Rowans werden door de leden en leiding bedankt voor de organisatie, waarna alle Bevers, Welpen en Welpen Meiden weer huiswaarts gingen.
Tip de redactie!