Aanstaande zondag 16 juni vindt er om 16:00 uur een orgelconcert plaats in de Heilige Servatiuskerk te Schijndel, dat geheel verzorgd wordt door de talentvolle organist en pianist Laurens de Man. Het Schijndelse Smitsorgel is, zoals meer orgels gebouwd door de gebroeders Smits uit Reek bij Grave, een uniek  instrument met een bijzonder eigen karakter. Het orgel in Schijndel dateert van 1852. In die periode vond ook in de orgelbouw de Romantiek zijn weerslag, wat leidde tot een heel nieuw klankidioom. Desondanks kan ook barokmuziek op dit Smitsorgel prachtig sprankelen. Laurens de Man heeft zijn programma voor aanstaande zondag zodanig samengesteld dat hij in optima forma gebruik kan maken van dit geweldige “klankkleurenpalet”. Op het programma staat onder andere een orgelbewerking van de Toccata in D voor klavecimbel van Johan Sebastian Bach gemaakt door Max Reger. Daarnaast zullen er ook werken te beluisteren zijn van Samuel Scheidt, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Niels Gade en Guy Bovet.

Wie is Laurens de Man?

Sint Servatiuskerk

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel (twee masters) en bijvak klavecimbel aan het Conservatorium van Amsterdam (predicaat respectievlijk “uitmuntend” en “cum laude”) bij achtereenvolgens David Kuyken, Jacques van Oortmerssen en Johan Hofmann. Vanaf oktober 2017 zet hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).

Laurens won diverse prijzen, o.a. tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag (eerste prijs), bij het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg en bij de International Martini Organ Competition in Groningen (eerste prijs, publieksprijs en Jan Welmersprijs). In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van J.S. Bach. In 2018 werd hem de Sweelinck-Mullerprijs toegekend, een stipendium voor veelbelovende jonge organisten. In januari 2019 won hij bij het Felix Mendelssohn Hochschulwettbewerb in Berlijn zowel de prijs voor de beste uitvoering van het opdrachtwerk als de derde prijs.

Opnamen van zijn spel werden meermaals uitgezonden op Radio4 en televisie (Podium Witteman, De Wereld Draait Door). Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort. Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler. Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Een bijzonder concertprogramma gespeeld door een zeer begaafde organist: een bezoek méér dan waard!

Er wordt voor dit concert een vrijwillige bijdrage gevraagd (richtbedrag € 10,00).
Sint Servatiuskerk

Tip de redactie!