Onthulling eerste Mijmerplek in Meierijstad en presentatie unieke podcastserie

Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad en mevrouw Ina Adema, commissaris van de Koning in Brabant, hebben vanochtend in Erp de eerste Mijmerplek van Meierijstad onthuld. Maddy Goossens, voorzitter van het comité Meierijstad Mijmert presenteerde de bijzondere podcastserie met verhalen van inwoners over hun ervaringen met deze coronacrisis.

De Mijmerplekken, die in alle dertien kernen van Meierijstad worden gerealiseerd, zijn een initiatief van het comité Meierijstad Mijmert in samenwerking met de gemeente Meierijstad. Het comité heeft op verzoek van burgemeester Van Rooij sinds juli 2020 nagedacht over een gepaste vorm om gemeentebreed aandacht te besteden aan de coronacrisis en de impact die het heeft op Meierijstad. Er zijn daarbij een tweetal zaken uitgewerkt: een Mijmerplek voor iedere kern, in de vorm van een Svormige bank én een podcastserie.

Het gaat om mensen

Burgemeester Van Rooij somde in zijn inleiding enkele harde cijfers op over het aantal coronadoden en -besmettingen in zijn gemeente. “Cijfers die nodig zijn om de coronacrisis te kunnen duiden. En de tellers lopen, het is nog niet voorbij”, aldus de burgemeester die benadrukte dat het echter om mensen gaat. “Ál deze mensen hadden of hebben mensen om zich heen: partners, kinderen, kleinkinderen, vrienden, kennissen en collega’s. Al deze mensen samen maakt dat de impact van corona enorm was én is. Zonder mensen immers geen samenleving, geen maatschappij.”

Burgemeester Van Rooij geeft aan dat hij in het afgelopen jaar talloze mensen gesproken heeft en hun ervaringen heeft mogen horen. Het waren verhalen met impact. Wat hem opviel in deze verhalen waren de veerkracht, creativiteit en flexibiliteit. “Mensen zijn van nature geneigd de schouders eronder te zetten”.

Mijmeren

Op de Mijmerplek kunnen mensen in alle rust, alleen of samen, keurig op anderhalve meter afstand van elkaar, mijmeren. “Het is een plek om te herdenken, stil te staan bij dat wat er allemaal gebeurd is, maar ook om vooruit te kijken en te dromen over de toekomst”, legt Maddy Goossens uit. Voor de presentatie van de eerste Mijmerplek koos het comité voor Erp. De kern die in het vroege voorjaar van 2020 zo zwaar door corona getroffen werd en zoveel verliezen leed. Eind volgende week worden in de twaalf andere kernen van Meierijstad de Mijmerplekken door een lid van het comité officieel overgedragen aan de lokale gemeenschap. De locaties van de Mijmerplekken zijn afgestemd met de dorpsraden en andere vertegenwoordigers.

Verhaal en stem bewaren

In de podcastserie, die is gemaakt door vier jonge journalisten uit Meierijstad, vertellen inwoners uit de gemeente over hun ervaringen met corona. “Via de podcasts blijft hun persoonlijke verhaal én hun stem bewaard voor de toekomst”, licht Goossens toe. “Indrukwekkende verhalen, zoals die van Joan en Senne Opheij uit Erp. Joan verloor binnen twee weken tijd beide ouders en zijn schoonvader, zijn dochter Senne haar beide opa’s en een oma.” De podcasts zijn te beluisteren via een speciale QRcode die op de banken terug te vinden is. Daarnaast zijn ze te vinden via www.meierijstadmijmert.nl

Fietsroute

Goossens maakte tijdens de perspresentatie bovendien bekend dat het comité nog werkt aan een fietsroute die de dertien Mijmerplekken met elkaar verbindt. Deze wordt op een later moment, als dat weer kan, passend geïntroduceerd.
Tip de redactie!