NMC Schijndel organiseert op woensdag 13 februari een natuurlezing over Diersporen. De avond vindt plaats in ’t Spectrum, Steeg 9 te Schijndel, begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Op zondag 17 februari is er van 10:00 uur tot 12:00 uur ook nog een winterwandeling gericht op hetzelfde onderwerp. Deze vertrekt bij de schaapskooi Martemanshurk 12 in Schijndel. Voor NMC-leden zijn de lezing en wandeling gratis, van niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Diersporen

Vooral als je er als wandelaar niet in de buurt bent, speelt er zich heel wat af in bos en veld. Zelfs in de eigen achtertuin en in het de parkjes vinden onder de nachtelijke sterrenhemel miniatuurdrama’s, stoeipartijen en feestmaaltijden plaats, waaraan wij mensen part noch deel hebben. Immers, wilde dieren zijn schuw en ze houden zich verborgen voor de mens. Toch kan de oplettende wandelaar die aanwezigheid van veel dieren zien als hij de sporen maar weet te herkennen. Diersporen vertellen welk dier hier was, wat het deed, wat het gegeten heeft, hoe het woont en leeft.

Diersporen geven een extra betekenis aan het buiten zijn. Annemarie van Diepenbeek neemt ons mee naar de stille getuigen van die andere, zonder kompas en routebeschrijving vaak ’s nachts op pad zijnde wandelaars. Na deze presentatie herken je de die tekenen beter en dat maakt elke natuurwandeling leuker en spannender. Annemarie van Diepenbeek is veldbiologe en houdt zich vooral bezig met zoogdieren, reptielen en amfibieën en hun sporen. Zij is auteur respectievelijk co-auteur van een aantal veldgidsen over deze onderwerpen.

Wie de sporen ook nog echt in de natuur wil waarnemen kan ook op zondag 17 februari mee op pad op onze winterwandeling onder begeleiding van de natuurliefhebber/jager Henk Sterks en natuurgids Fia Fiers. Zij starten om 10:00 uur bij de Schaapskooi.
Tip de redactie!