Nieuwe KEG Expositie vanaf 7 juli a.s.: Frá Íslándi

Onder internationale kenners genieten IJslandse schrijvers, muzikanten, schilders en beeldhouwers grote faam – al zal die vaak het Europese publiek niet bereiken. Maar vanaf 7 juli hoeft u niet naar het afgelegen eiland om hun kunst te ontdekken – hedendaagse beeldende kunst uit IJsland is dan gewoon in de Keg Expo in Schijndel te zien. Samen met twee gastcuratoren, kunstenaarsechtpaar Mariëlle van den Bergh en Mels Dees, organiseert de KEG een speciale tentoonstelling: Frá Íslándi (Uit IJsland).

Er wordt nog volop gewerkt aan deze bijzondere expositie; de catalogus ligt bij de drukker, het werk is al onderweg uit het verre IJsland en via het internet houden de curatoren voortdurend contact met hun vakgenoten daar. Mariëlle van den Bergh bezocht na haar opleiding in Tilburg gedurende twee jaar de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Daar ontmoette ze talloze kunstenaars, waaronder een groep opvallende IJslanders. Toen ze dan ook in het voorjaar van 2017 samen met haar man en collega-kunstenaar Mels Dees, als artists in residence naar Reykjavik zou gaan, zocht ze hun documentatie weer op. Met behulp van oude publicaties van de studenten van de Jan van Eyck, via Google en dankzij allerlei online vertaalprogramma’s wist ze haar medestudenten van vroeger te achterhalen. Helaas waren drie van hen al overleden.
In Reykjavik ontmoette ze onder andere ook weer Svanborg Matthiasdóttir, die in schilderijen in haar zelf ontworpen huis nog steeds van haar liefde voor paarden getuigde. Mels zocht zijn oude kompaan van het Europees Keramisch Werkcentrum weer op, Helgi Fridjonsson, die net een nieuw atelier had betrokken. Daarnaast maakten Mariëlle en Mels vanzelfsprekend ook nieuwe vrienden. Er vormde zich een voortdurend groter wordende kring van jonge en oudere IJslandse kunstenaars die een band met Nederland hadden – waarop het idee ontstond om de IJslandse kunstenaars in Nederland uit te nodigen voor een tentoonstelling. Toen de KEG Mariëlle en Mels vroeg om samen deze tentoonstelling te organiseren, werd het al heel snel duidelijk : De IJslanders komen naar Schijndel. Onder hen bevinden zich kunstenaars die aan de Biënnale van Venetië en de Documenta in Kassel hebben deelgenomen. Maar ook relatief jonge, gretig experimenterende collega’s maken deel uit van de selectie. Veel van hen reizen de hele wereld af, anderen concentreren zich op de geïsoleerde gemeenschap die IJsland nu eenmaal is. Enkelen zullen op de opening van zaterdag 7 juli performances geven.

Vanaf 7 juli tot en met augustus zal deze bijzondere tentoonstelling te zien zijn in de Keg Expo in het cc. ’t Spectrum in Schijndel. De opening van de expositie zal om 16.00 uur plaatsvinden. Daarna is de tentoonstelling elke maandag t/m vrijdag te bezoeken tussen 10.00 uur en 20.00 uur.
Tip de redactie!