logo Jan Heestershuis

In het Museum Jan Heestershuis is van 29 januari t/m 28 april nieuwe expositie  te zien.

Jozef Cantré, beeldhouwer en houtsnijder – De Nederlandse jaren 1918-1930

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, in oktober 1918, vlucht de Vlaamse kunstenaar Jozef Cantré (Gent, 1890-1957) naar Nederland. Hij is bang voor vervolging omdat hij tijdens de oorlog een baan heeft aangenomen als tekenleraar Nederlandse Universiteit te Gent, die onder Duitse leiding was opgericht. Dit als niet-vaderlandslievend beschouwde gedrag werd hem aangerekend, evenals zijn activiteit voor de vredesbeweging.

Hij komt terecht in de Vlaamse kunstenaarskolonie te Blaricum, waar hij vriendschap sluit met de kunstenaars Gustave de Smet en Frits van den Berghe. Zij ontwikkelen zich alle drie in de richting van het expressionisme. Rond 1925 komt Cantré in contact met Hendrik Wiegersma wanneer zij beiden meewerken aan het tijdschrift De Gemeenschap. Hun vriendschap is vooral intensief tussen 1925 en 1930, jaren waarin Wiegersma verschillende beelden van Cantré aankoopt en vrijwel al zijn houtsneden. In 1927 maakt Cantré in opdracht van de Abdij van Berne in Heeswijk het gevelbeeld van Pater Van den Elsen. In 1930 krijgt hij amnestie en keert hij terug naar Gent.

Op deze tentoonstelling – die eerder in Museum De Wieger te Deurne te zien was – zal een representatief deel van de houtsneden en beelden van Cantré uit de Nederlandse jaren getoond worden. Deze zijn afkomstig uit het Museum van Deinze en de Leiestreek en uit particuliere collecties in Nederland en Vlaanderen. Hieronder zijn ook enkele werken van zijn vrienden De Smet en Van den Berghe. die tot de belangrijkste Vlaamse Expressionisten worden gerekend.

Algemene informatie

Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel, 073-5492276 www.museumjanheestershuis.nl. Openingstijden: di. t/m zo. 13.00 tot 17.00 uur.

 

Tip de redactie!