Natuurlezing over wilde bijen in ’t Spectrum

NMC Schijndel organiseert op woensdag 27 juni een natuurlezing over wilde bijen.

De avond vindt plaats in ’t Spectrum, Steeg 9 te Schijndel en duurt van 20:00u tot 22:00u.

Voor NMC-leden is deze lezing gratis, van niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Bijen zorgen voor bestuiving van bloemen en zijn een onmisbare schakel in de voedselvoorziening, bijvoorbeeld voor onze moestuinen en fruitboomgaarden. De bekendste bijen zijn de honingbijen. Maar wist u dat er in onze omgeving ook nog zo’n 300 soorten wilde bijen en 25 soorten hommels hun onmisbare werk doen? Zij vallen niet zo op, steken niet, leven soms in groepen, maar nog veel vaker in hun eentje. En ze hebben allemaal hun eigen verbluffende specialisme zoals de metselbijen, zandbijen, behangersbijen.

Wilde bijen

Vele soorten worden in hun bestaan bedreigd, maar we kunnen ze een handje helpen. Bijvoorbeeld door op de geschikte plekken te zorgen voor nestgelegenheid. Een boeiende wereld waar veel over te vertellen valt.

Pieter van Breugel houdt zich al vele jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en het aanbieden van nestgelegenheid. Hij schreef er een boek over en kan er ook boeiend over vertellen. Uit zijn eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames, zal hij u een wonderlijke insectenwereld voortoveren, die u onmiddellijk zal verleiden om in uw eigen omgeving meer en beter te gaan kijken.

Wie deze wereld ook nog in het echt wil ervaren kan daarnaast op zondag 1 juli in het Heempark de Blekert terecht, waar Toon Heesakkers vanaf 13:30u mensen rondleidt op zoek naar wilde bijen.

Onlangs maakte Bart van Rooij onderstaand filmpje toe een zwerm bijen in zijn tuin neerstreek.
Tip de redactie!