De-Hollandsche-Molen-logo

Vandaag en morgen is het voor de 46e keer Nationale Molendag. Ook de molens in Schijndel doen mee aan deze Molendagen. Zowel molen Catharina als molen de Pegstukken  zijn open en te bezichtigen.

Molen Catharina

Deze in 1837 gebouwde molen is zaterdag open van 10.00 -16.00 uur.

Geschiedenis van de molen

De molen is gebouwd door C. van Ooyen uit het grote rivierengebied en J.Schoonwater uit Uden voor drie participerende families als beleggingsobject. Hendrik ’t Hooft uit Zaltbommel en Jacobs ’t Hooft uit Zutphen hebben samen de helft van de kosten (8/16de) betaald voor de bouw van deze forse molen. De Gemertse Hendrik Rutman betaalde 1/16de deel. Gijsbert van der Kant, die gehuwd was met de Schijndelse participant Maria van Will had samen met twee familieleden, Egidius en Meghelina van Will 7/16de deel van de molen in bezit. Door vererving en uitkoop werd hij uiteindelijk de enige eigenaar van de molen. Later werd de molen overgedaan aan molenaar Jan Nefkens die de molen in 1956 verkocht aan P.A. Smits, de vader van de huidige eigenaar Frank Smits. Na diverse restauraties in 1977, 1987 en in 2011 draait de molen vanaf juli 2014 weer regelmatig en is maalvaardig. Bijzonderheden: De molen is oorspronkelijk uitgevoerd geweest met Potroeden waarvan 1 met zelfzwichting met zwichtring, waarvan onderdelen nog in de molen aanwezig zijn, en een Oud-Hollandse voorzoom en 1 roede met een Oudhollands hekwerk en voorzoom. Later (1978) is de molen omgebouwd naar fokwieken met regelkleppen en een Oudhollands hekwerk. In het in de belt gebouwde motorhuis ligt nog een Crossley Dieselmotor (ca. 1930, nr. 116175) voor de (lier) aandrijving van een 4e koppel maalstenen in de invaart en andere onderdelen. Boven de deuren van de inrijpoort, aan westzijde een sluitsteen met opschrift: “de eerste steen gelegd” I.C. ‘t-Hooft 1837, aan de oostzijde: “de eerste steen gelegd” E.I. van Will 1837.

De huidige molenaar

Marinus van der Sangen

Catharina molen Schijndel

Molen de Pegstukken

Deze in 1845 gebouwde molen is alleen vandaag, zaterdag 12 mei geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Geschiedenis

De molen is vanaf de bouw in 1845 tot de eigendomsoverdracht aan de gemeente in 1967 eigendom geweest van de familie De Backer. In dat jaar werd de molen verkocht vanuit de nalatenschap van mevr. De Backer-Hermes. Vlak na de aankoop liet het gemeentebestuur de molen grondig restaureren. Dankzij deze aktie is de molen voor het nageslacht behouden gebleven.

De huidige molenaars 

A. Dekker, R. Pijnenburg en A. Vermeltfoort

Beide molens zijn ronde stenen beltmolens die dienst doen als korenmolen.

Molen de Pegstukken Schijndel

Info: molens.nl
Tip de redactie!