Meierijstad geeft extra impuls aan energiezuinig wonen

De gemeente Meierijstad zet de komende tijd extra in op verschillende activiteiten voor de verduurzaming van particuliere woningen. En dan met name op energiebesparing. Energiebesparing is goed voor het klimaat en ook voor de portemonnee. Bovendien is het een belangrijk eerste stap richting een aardgasvrije gebouwde omgeving in Meierijstad in 2050. De activiteiten worden uitgevoerd in samenwerking met partners zoals de Energie Coöperatie Meierijstad (ECM), de Verbinding, het energieloket Brabant Woont Slim (BWS) en Buurkracht.

Wethouder Van Rooijen schetst hoe energiebesparing past in het lange termijn beleid: “Uiteindelijk, willen we in Meierijstad in 2050 CO2-neutraal zijn. Daarvoor moeten we van het aardgas af en overschakelen op duurzame energiebronnen. Daar zijn we druk mee bezig, maar dat duurt nog járen. Energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Dus moeten we óók inzetten op energiebesparing en daar kan iedere inwoner nú al mee beginnen. We stimuleren dat met verschillende acties.”

Cadeaubonnen-actie

Eigenenaren van woningen met een bouwjaar vóór 1977 ontvangen deze week een cadeaubon ter waarde van €45. Dit bedrag kan worden besteed aan energiebesparende producten in de online webwinkel via www.brabantwoontslim.nl/tegoedbon. De reden om te kiezen voor deze doelgroep is dat woningen van voor 1977 vaak niet of matig geïsoleerd zijn; daarom hebben energiebesparende maatregelen in die woningvoorraad het grootste effect. De actie loopt door tot 6 december 2020.

Isolatiecampagne ‘Meierijstad Isoleert’

De succesvolle isolatiecampagne ‘Meierijstad Isoleert’ (in samenwerking met ECM en De Verbinding) wordt verlengd tot eind 2020. Dit jaar hebben al meer dan 700 woningeigenaren zich ingeschreven voor het isoleren van hun woning. Er komt gratis een expert aan huis en de offerte is geheel vrijblijvend. Het aanbod bevat scherpe prijzen voor spouw,- vloer-, dak- en glasisolatie. Kijk voor meer informatie op www.isolatiestad.nl.

Online EnergyParty

In samenwerking met Buurkracht worden online EnergyParty’s georganiseerd. Een EnergyParty is een bijeenkomst met zo’n acht buren en/of vrienden. Normaal gesproken vindt deze thuis plaats bij een vrijwillige gastheer of gastvrouw, maar wegens corona zijn deze bijeenkomsten online. Samen met een getrainde gespreksleider kijken deelnemers naar hun energieverbruik en bespaarmogelijkheden. Daarnaast wordt inzicht gegeven in lokaal aanbod van isolatie of zonnepanelen. Uiteindelijk krijgt iedereen een concreet en persoonlijk verduurzamingsplan. Kijk voor meer informatie op www.buurkracht.nl/energyparty.

Advies bij energieloket

Bij het energieloket Brabant Woont Slim kunnen inwoners van Meierijstad terecht met vragen over het verduurzamen van hun woning. Vragen zoals: Hoe kan ik besparen zonder eerst grote uitgaven te doen? Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Welke duurzame maatregelen geven in mijn woning het meeste rendement? Welke subsidies zijn interessant in mijn situatie? Het loket is onafhankelijk en kan advies op maat geven. Meer informatie staat op www.brabantwoontslim.nl Het is niet voor niets dat Meierijstad verschillende activiteiten tegelijk aanbiedt legt de wethouder uit: “We willen een zo breed mogelijke groep van particuliere huiseigenaren bereiken; en mensen worden nu eenmaal op verschillende manieren gemotiveerd: door milieu, portemonnee, comfort of
hun omgeving. Sommige inwoners willen zelf actie ondernemen en maatregelen treffen; anderen doen het liever samen. En waar de één ontzorgd wil worden, komt een ander juist in actie als die creatief uitgedaagd wordt”. Informatie over alle acties en voorwaarden staat op www.duurzaammeierijstad.nl. Op deze website staat ook de uitleg over de al bestaande Stimuleringslening Duurzaamheid.

Duurzaam huis pixabay
Tip de redactie!