75 jaar bevrijding Meierijstad75 jaar geleden begon de bevrijding van Brabant in wat nu de gemeente Meierijstad is. Veghel en Sint-Oedenrode werden als eerst bevrijd. In de weken daarna volgde Schijndel. Deze aangrijpende periode heeft zijn sporen nagelaten in Meierijstad.

In de periode van 5 mei 2019 tot en met 4 mei 2020 zullen verschillende activiteiten plaatsvinden in heel Meierijstad om deze gebeurtenissen te herdenken. Via de nieuwe website meierijstadherdenkt.nl kunt u zien wat er allemaal te doen is.

Wij hebben de bevrijdingsevenementen in Schijndel even op een rij gezet:

4 mei Dodenherdenking: Stille tocht en herdenking

4 mei zal er geheel volgens traditie de jaarlijkse dodenherdenking gehouden worden. Om 19:00 zal er vanaf ’t Spectrum onder begeleiding van Koninklijke Harmonie St. Cecilia, Gilde Sint Catharina en Barbara en Scouting Schijndel in een stoet naar de markt gelopen worden. Daar zal de herdenking op het plein plaatsvinden en de kransen gelegd worden. Daarna zullen 2 minuten stilte in acht genomen worden. Na de twee minuten stilte gaat het programma verder in de Sint Servatiuskerk voor een bijeenkomst met muziek, gedichten en toespraken.

21 juni Veteranendag: Herdenken & ontmoeten

Parallel aan elkaar zullen op veteranen dag in Veghel en Schijndel de herdenkingen starten. In Schijndel zal de herdenking om 14:00 bij het ‘High Division Memorial’ monument plaats vinden. Bij de herdenking in Veghel zal dit bij het veteranenmonument zijn.

In Meierijstad wonen ongeveer 400 veteranen. Wanneer is iemand nu eigenlijk een veteraan? Veteranen zijn alle (ex)-militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband.

Highland divisie monument
Highland Divisie monument

15 tot 21 september Basecamp: Ervaar het verleden

Het basecamp zal net naast Schijndel op de velden van Dropzone A zijn. Op 17 september 1944 landden daar het 2de en 3de bataljon van het 501ste Parachutisten regiment. Nadat Operatie Market Garden was geëindigd lag het front hier enige tijd stil tot het begin van Operatie Colin op de avond van 22 oktober 1944. Daarna werd er ten noordwesten van het kampement het tijdelijke vliegveld B85 Schijndel aangelegd.

Tussen 15 en 21 september kunt u de deelnemende voertuigen van dichtbij bekijken. Aan de hand van diverse displays zal er verteld worden hoe de bevrijders woonden, werkten en leefden.

22 september Will we meet again? Vertrek colonne

22 september zal de colonne in alle vroegte weer vertrekken uit Meierijstad en gaan de historische voertuigen richting Nijmegen en Arnhem.

Wilt u deze uit gaan zwaaien? Dan is het raadzaam vroeg op te staan want de colonne zal rond de klok van 7:00 weer vertrekken. (Tijden zijn onder voorbehoud.)

23 oktober Memorial Day Schijndel

Ongeveer 5 weken nadat Sint Oedenrode en Veghel werden bevrijd, werd ook Schijndel bevrijd. In deze 5 weken lag de frontlinie tussen deze 3 plaatsen.

23 oktober zullen de Heemkundekring, het Oranjecomité, de harmonie, scouting en parochie samen een ‘memorial day’ organiseren. Deze middag bestaat onder andere uit defilé, ceremoniedienst en een kranslegging. Zodra hier meer informatie over bekend is zullen wij deze hier plaatsen.

Bekijk wat er in heel Meierijstad te doen is op meierijstadherdenkt.nl

herdenken bevrijding schijndel
Tip de redactie!