Koningschieten Gilde Sint Catharina en Barbara

Zondag 24 september a.s. zullen de Gildebroeders en Gildezusters weer hun uiterste best doen om het laatste stukje van de houten vogel te schieten en de titel van Koning proberen te bemachtigen. Op dit moment is Marco Verbakel-Steenbakkers de huidige koning van het Gilde. De dag begint weer traditioneel met een Heilige Eucharistieviering in de H. Sint Servatiuskerk op de Markt in Schijndel. Na deze viering gaan de Gildebroeders en Gildezusters naar hun gildeaccomodatie aan de Rooiseheiden 10, waar de loting en het   Koningschieten plaats vindt.

 VRIJEN VAN DE SCHIETBOOM

Voordat de gildeleden mogen gaan schieten zal de boom door het burgerlijk en kerkelijk gezag worden geopend. Tevens mogen aanwezige die daar belangstelling voor hebben ook een schot op de koningsvogel lossen. Na het vrijen van de schietboom beginnen de gildeleden met het schieten voor de titel. Als het laatste stukje hout van de houten vogel valt, wordt de Gildebroeder of Gildezuster die op dat moment het schot heeft gelost de nieuwe koning van Gilde Sint Catharina en Barbara te Schijndel, en zal hij of zij geïnstalleerd gaan worden. Vervolgens krijgt de nieuwe Koning namens het Gilde een vendelgroet aangeboden voor het bordes van de pastorie waar de nieuwe koning aan de Gildeheer zal worden gepresenteerd. Vervolgens mag de koning als enige over het vaandel lopen. Na deze plechtigheid zal het Gilde afsluiten in de pastorie met de traditionele koningswijn en toasten op de nieuwe Koning.

U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen op het gildeterrein aan de Rooiseheiden 10 te Schijndel. Er is deze middag ook gelegenheid om een drankje in het Gildehuys te nuttigen.
Tip de redactie!