Inloop-concert in de Sint Servatiuskerk

Onder auspiciën van de stichting Smitsorgel Heilige Servatiuskerk vindt er om de veertien dagen een mini-orgelconcert plaats in de Heilige Servatiuskerk aan de Markt hier in Schijndel onder de noemer “inloopconcerten”.

Een inloopconcert is voor iedereen gratis toegankelijk. Het staat iedereen vrij om even binnen te wandelen, al dan niet met boodschappen, en geheel naar eigen believen te blijven luisteren naar de prachtige klankkleuren van het monumentale Smits-orgel. Het staat dus ook iedereen vrij om tijdens het concert – als men er bijvoorbeeld genoeg van heeft, of vanwege tijdgebrek – gewoon weer naar buiten te lopen. Men hoeft zeker niet het hele concert uit te zitten. Gun jezelf 5, 10, of 15 minuten even een moment van bezinning. Wandel tijdens het boodschappen doen – in het centrum, of op de markt – de kerk binnen (ook tijdens het concert) en ervaar de weldadige rust die van de Heilige Servatiuskerk met zijn  prachtige interieur uitgaat. Onderga de bedwelmende werking van de fraaie orgelklanken die het Smits-orgel rijk is.

Het eerste inloopconcert was afgelopen zaterdag 11 mei. Tot ieders verrassing werd het eerste inloopconcert door ruim twintig bezoekers bezocht.

Aanstaande zaterdag 25 mei brengt de Vereniging van Orgelvrienden Goeree Overflakkee met twintig leden een bezoek aan Schijndel en Boxtel in het kader van hun jaarlijkse orgelreis.

De VVO is een vereniging met ruim 70 enthousiaste leden die allen een grote interesse hebben in alles wat met orgels te maken heeft. De huidige leden zijn grotendeels afkomstig van Goeree-Overflakkee, maar ook van elders. De leden zijn bovendien afkomstig uit vrijwel alle kerkgenootschappen die het eiland rijk is.

Goeree-Overflakkee heeft (nog steeds) een rijke orgeltraditie. Het eiland heeft dan ook veel bekende organisten voortgebracht, waarvan de meesten ook lid zijn (geweest) van de VVO. De vereniging is blij met de ruim 70 leden, waarvan de laatste jaren zelfs een groeiend aantal jeugdleden zich aanmeldde. Er is de VVO veel aan gelegen de orgelcultuur op Goeree-Overflakkee in stand te houden.

Zowel in Schijndel, als in Boxtel treffen de VVO-leden een Smits-orgel aan, beide gebouwd door de gebroeders Smits uit Reek. Toch zijn de beide orgels zo verschillend van karakter, dat op elk orgel een bepaald specifiek repertoire het beste tot zijn recht komt.

Juist om die verschillen te ervaren en te onderzoeken bezoeken de leden van de VVO aanstaande zaterdag de beide orgels in Schijndel en Boxtel.

De meeste spelers die meekomen zijn leerlingen van organist Paul Kieviet. Het zijn allemaal liefhebbers die zelf ook in een of meerdere kerken organist zijn. Er is dan ook sprake van differentiatie in niveau.

Naast Paul Kieviet zijn zaterdag nog Maarten Vos en Hans van Heemst organisten van enige naam en faam.

Er zullen werken gespeeld worden van onder andere: M. Duruflé, P. Post, J. Brahms,

  1. Mendelsohn, C. Franck, Flor Peeters, G. Pierné.

Normaliter zijn de inloopconcerten van 13:15-13:45 uur en worden verzorgd door één organist.

Voor deze éne keer is de tijd van het inloopconcert van 11:00 – 13:00 uur.
Servatiuskerk_inloopconcert-2

Tip de redactie!