Idee HART voor lokaal testprogramma Corona niet toegestaan

hart-logo

Al is Hart nog zo snel, de wetgever corrigeert hem wel

Het idee van Hart om leerkrachten in de gemeenten met voorrang te testen op corona is enkele uren na lancering al verleden tijd. Het is verboden.

“Er zitten vast haken en ogen aan”, zei fractievoorzitter Laurens van Voorst bij de presentatie van het idee. En inderdaad: navraag bij de GGD leert dat er alleen wordt getest in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ondanks dat de GGD van de gemeenten is, hebben die niets te zeggen over de uitvoering van het programma.

“Dat is jammer en tegelijkertijd te verdedigen. Het ministerie wil juist voorkomen waar wij voor pleitten: dat gemeenten eigen prioriteiten kunnen stellen”, aldus Van Voorst. “Gelukkig is de noodzaak van een voorkeurspositie voor leerkrachten op dat niveau ook bekend. Er lijkt te worden gewerkt aan een landelijk plan dat lijkt op ons idee.”

Voor Hart is het hiermee afgedaan, al denkt de partij wel dat een grondige evaluatie na de crisis tot nogal wat kritische opmerkingen zal leiden over de democratische legitimatie van diverse maatregelen. Van Voorst: “Hoe logisch het ook is dat de aansturing van het testen is gecentraliseerd, de GGD’s zijn van de gemeenten en niet van het ministerie.”




Tip de redactie!