Hart wil dat Meierijstad extra corona-testen regelt voor onderwijs

‘Laat GGD leerkrachten met voorrang testen’

De gemeente Meierijstad moet de GGD opdracht geven om leerkrachten met voorrang te testen. Dat is wenselijk, want meer dan in de meeste andere beroepsgroepen hebben de lange wachttijden kwalijke gevolgen.

Het probleem is nijpend, hoort Hart vanuit onderwijskringen. Leerkrachten zitten thuis soms dagenlang te wachten op de test en vervolgens op de uitslag daarvan. Vervangers zijn dun gezaaid en dus worden nogal eens hele klassen naar huis gestuurd. Dat is op zich al kwalijk, maar leidt ook nog eens tot een domino-effect: ouders moeten plots opvang thuis regelen, bijvoorbeeld door vrije dagen op te nemen en zadelen zo hun collega’s onverwacht met extra werk op.

De oplossing is dat leerkrachten met voorrang worden getest. Die testen worden verzorgd door de GGD. De gemeente Meierijstad is mede-eigenaar en -opdrachtgever van die dienst en kan, hoopt Hart, zo’n opdracht geven.

“Er zitten vast haken en ogen aan het plan”, zegt fractievoorzitter Laurens van Voorst, “maar het is de moeite van een snel en kort onderzoek waard.” Hart dient tijdens de raadsvergadering van 24 september a.s. een motie in, waarin het College wordt gevraagd om er snel werk van te maken. “Maar dan zijn we weer twee weken verder. En dus gaat er op korte termijn al een schriftelijk verzoek aan het College de deur uit. Misschien dat het dan al voor de raadsvergadering is geregeld.”
Photo by Prasesh Shiwakoti (Lomash) on Unsplash
Tip de redactie!