Het hopplukken bij de Schaapskooi is van start gegaan

Op maandag 31 augustus is het jaarlijkse hopplukken weer gestart bij de Schaapskooi in Schijndel. 3 weken lang zullen vrijwilligers de ongeveer 100 kilo aan hopbellen van de hopranken plukken. Wij namen op woensdag ochtend een kijkje bij het plukken en zagen daar een grote groep vrijwilligers op veilige afstand van elkaar hard aan het werk.

Hupplukken in de Vlaamse schuur
Hupplukken in de Vlaamse schuur

Het hopplukken gaat volledig met de hand wat de kwaliteit van de hop ten goede komt. Na het plukken zal de hop gedroogd worden in de hop-est. Na het drogen zullen de hopbellen verwerkt worden tot pellets. Deze pellets zijn verkrijgbaar via brouwclub ’t Hopbelleke via info@hopbelleke.com

Handmatig plukken hop Schijndel
Handmatig plukken van de hop in Schijndel

De komende weken zijn er nog vele handen nodig om het werk lichter te maken. Er wordt geplukt van 9:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00. Iedereen mag mee helpen met plukken, maar in verband met het beperkt aantal plekken is aanmelden hiervoor aanbevolen.

Dagelijks worden er nu nieuwe hopranken geoogst op het veld aan het voorste punthorstje. Dit zal een van de laatste jaren zijn dat er daar hop vandaan komt. Het veld wordt namelijk vervangen voor het inmiddels nieuw aangelegde en verbeterde hopveld. Hierdoor zal het aantal kilo’s aan hop gaan toenemen.

Nieuwe hopveld Schijndel
Het nieuwe hopveld bij de Schaapskooi

De Schijndelse hop wordt op dit moment ook gebruikt in een biertje van de 100 Watt stadsbrouwerij uit Eindhoven. In samenwerking met de hobbybrouwers is een recept ontwikkeld voor een mooie Weizen. Deze weizen is natuurlijk ook verkrijgbaar op het terras van de Schaapskooi.

Wollige Weizen Schaapskooi
Wollige Weizen van Stadsbrouwerij Eindhoven

Ieder jaar wordt de hopoogst gevierd met de Hopoogstfeesten. Het jaarlijkse hopoogstfeest zal dit jaar plaatsvinden met een buiten mis en het bekendmaken van de slogan voor Carnaval 2021.
Tip de redactie!