kamsalamander

In de wijk de Beemd in Schijndel ligt het bij vele mensen bekende Heempark de Blekert. Een mooie rustige plek met een verzameling van Meierijse landschapselementen. Het park werd in 1989 geopend met het planten van de eerste boom door toenmalig burgemeester dhr. Scholten.  Het park was toen 0,75 ha groot. In 1997 werd het park met 1 ha uitbreid en sinds 1998 staat er de bekende blokhut die o.a. voor educatieve doeleinde wordt gebruikt.

Heempark “De Blekert” bevat heel veel natuurlijke elementen:  een beuken-essen bos, droog hooiland, eiken-berkenbos, griend, hopkuil, houtwal, muttermijt, Salamanderpoel, Skendels duin, speltakker, takkenril, vlechtheg en vleermuizenkelder.

Regelmatig zijn er thema excursies bij het Heempark. Zo was er zondag 6 mei een themaexcursie met als onderwerp de kamsalamander. De rondleiding werd verzorgd door Toon Heesakkers.

De Kamsalamander

De kamsalamander of grote watersalamander is een salamander uit de familie echte salamanders. De kamsalamander is een van de wijdst verspreide soorten in Europa (bron: Wikipedia).

Bart van Rooij was aanwezig bij de excursie in het Heempark en maakte het onderstaande filmpje.
Tip de redactie!