Groen licht Street Art fietstunnel Schijndel

Er breekt een nieuwe fase aan voor de fietstunnel in Schijndel. Dit voorjaar wordt dan eindelijk het kunstwerk van Street Art aangebracht op de tunnelwanden. Daarmee nadert de tunnel de voltooiing.

Fietstunnel

De tunnel is een veelgebruikte onderdoorgang van de Structuurweg. Eind 2015 is de tunnel open gesteld. Sindsdien kunnen fietsers en voetgangers op een veilige manier van Wijbosch naar Schijndel en andersom. Van meet af aan is het plan geweest om de tunnel te decoreren. Doel hiervan is om de tunnel een prettiger omgeving te maken en een veilig gevoel te geven aan passanten. De kunstenaars zijn al 2 keer gestart met hun werkzaamheden. Daarbij bleek dat de schilderingen niet goed hechten op de ondergrond. Lange tijd bleef onduidelijk wat daarvan de oorzaak was. Gemeente, hoofd- en onderaannemer, verfleverancier en kunstenaars zijn er nu uit.

Oplossing

Uit onderzoek blijkt dat het noodzakelijk is het aanwezige materiaal (bovenlaag) te verwijderen. Afgelopen week is via zandstralen van twee proefvakken van elk 0,5 vierkante meter, de bovenlaag verwijderd. Belangrijk daarbij was dat er voldoende verwijderd kon worden en tegelijk de wand niet teveel beschadigd werd. Deze test was succesvol. Dat betekent dat nu de weg vrij komt om de Street Art aan te brengen. Wethouder van Rooijen is blij met deze mijlpaal: ”Het heeft heel lang geduurd om er achter te komen waar de fout precies zat. Daardoor kreeg dit project, deze prachtige tunnel, waarmee de bereikbaarheid echt enórm verbeterd is, een nare bijsmaak. Ik ben blij dat we nu, met instemming van alle betrokken partijen, een doorstart maken en binnen het budget tot een oplossing konden komen. Deze zomer is Meierijstad een mooi nieuw kunstwerk rijker.”

Schijndel inspireert

In februari wordt de rest van het te verwijderen materiaal eraf gestraald. Daarna is het even wachten totdat de agenda van graffitikunstenaar Dave van den Berg uit Eindhoven voldoende ruimte biedt om het reusachtige kunstwerk te maken. Voor het ontwerp heeft Dave zich laten inspireren door het Schijndelse. Handen van Schijndelnaren symboliseren het handwerk, de ambachten en kunsten waar Schijndel om bekend staat; deze afbeeldingen transformeren langzaam in een kleurrijke grafische beeldentaal. Het voormalige gemeentebestuur van Schijndel heeft in 2016 al ingestemd met zijn impressieplan. De kunstenaar gaat in mei aan de slag.

Streetart
Tip de redactie!