Schaapskooi-Schijndel-logo

Op zaterdag 28 september wordt van 9.00 tot 16.00 uur op de Schaapskooi Schijndel een Sapdag georganiseerd voor iedereen die appels en peren wil laten verwerken.

Al bestaat een boomgaard maar uit en paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jijzelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit te laten persen tot vers sap. De Huiskamp Sapmobiel is deze dag aanwezig. Deze grote fruitpers is gemonteerd op een aanhanger. Zo kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 5 liter. Deze zijn ongeopend 2 jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer 2 maanden houdbaar.

Van belang is dat we het aantal kilo’s weten dat je wilt laten persen. Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo. Na aanmelding krijg je in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer je verwacht wordt. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. De tijd zal in principe tussen 09.00 en 16.00 uur zijn. Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Uiteraard kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Bijvoorbeeld appels, peren en druiven zijn prima samen te persen tot een heerlijke vruchtensap. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden.

Sapdag-Schaapskooi

• Minimum hoeveelheid te persen fruit: 75 kg.
• U betaalt € 6,- per 5 liter pak aan de organisatie tijdens de sapdag.
• Uw sap wordt gepasteuriseerd en verpakt in 5 literverpakkingen.

Tips:
• Pluk de vruchten onrijper dan wanneer ze direct verwerkt zouden worden.
• Bewaar alleen gave en gezonde vruchten. Leg de dikste vruchten apart, want die kunnen minder lang bewaard worden.
• Bewaar geen fruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft het rijpingsgas ethyleen af. Daardoor zullen de ander appels en peren versneld rijp worden.
• Gebruik lage schone kistjes om de vruchten te bewaren. Zet de kistjes op stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca. 10-15 cm.
• Bewaard de vruchten in een donkere, niet te droge en geventileerde ruimte. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5 °C en voor peren is dit 0-1 °C. Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard.
• Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
• Haal wekelijks te rijpe en rotte vruchten weg.

Het persen en kopen van het sap leidt tot meerdere duurzame doelen: het tegengaan van verspilling, versterking van de hoogstamfruitcultuur en het in stand houden van een goede bijenstand.

Dus kom op deze gezellige dag met uw fruit naar de Schaapskooi Schijndel. Voor meer informatie Bart Claassen coördinator Sapdag Schijndel 06-57667378 en sapdagschijndel@gmail.com.
Tip de redactie!