Op woensdag 23 oktober werd de bevrijding van Schijndel en Wijbosch gevierd. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Schijndel en Wijbosch werden bevrijd door de geallieerden. Er werd tijdens deze Memorial day flink uitgepakt met vele festiviteiten een colonne met historische voertuigen en de dag werd afgesloten met een herdenking op de markt in Schijndel.

In het Wijbosch stelden de voertuigen zich op rondom het Shared space plein. Op het plein was volop muziek en gezelligheid. Vanuit het Wijbosch vertrok de colonne voorafgegaan door doedelzakspelers naar Plein 1944.

Bij Plein 1944 konden de kinderen oud Hollandse spelen doen zoals knikkeren, hinkelen, sjoelen en het repen spel. Voordat de colonne vanuit het Wijbosch aan kwam bracht het Gilde S uit Schijndel voor de mooi versierde fontein met oranje gekleurd water een vendel groet. Hierna vertrok de colonne naar de markt.

De colonne met Jeeps, pantservoertuigen, fietsen en diverse tanks werd tijdens deze tocht door de vele toeschouwers toegejuicht. Eenmaal op de markt konden de leger voertuigen goed van dichtbij bekeken worden. Ondertussen klonk er doedelzakmuziek en werd er volop gedanst.

Hierna werd in de Sint Servatiuskerk een dienst gehouden waarbij diverse sprekers hun dank uitspraken naar de bevrijders van Schijndel voor de offers die zij gebracht hebben voor onze vrijheid. Na de mis werden er bij de Maria kapel gedichten voorgelezen en de kransen gelegd. Daarna werd er afgesloten met de Taptoe die gevolgd werd door 2 minuten stilte.
Hieronder een foto verslag van deze Memorial day in Schijndel.




Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank




Tip de redactie!