Foto’s Koningsschieten 2018 Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel

Ria van Heesch schiet zich tot nieuwe Koning van Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel.

Het Schijndels Gilde heeft sinds zondag 23 september weer een nieuwe Koning. Het was Ria van Heesch, echtgenote van de vorige Koning Mari van Heesch die onder veel belangstelling de vogel geheel onverwachts naar beneden wist te halen. Er waren maar 90 schoten nodig om de houten vogel naar beneden te schieten.

De dag begon voor het gilde met een Eucharistieviering in de H. Servatiuskerk op de Markt in Schijndel met als voorganger, Gildeheer Pastor Joe en aspirant-lid van het Gilde, Diaken Mari v/d Heijden. Na de Eucharistieviering ging het Gilde naar hun gildeaccomodatie aan de Rooiseheide 10.

Voor de lunch reikte jagers die gebruik mogen maken van het gildebos, een heerlijk krentenbrood met roomboter uit aan het Gilde. Dit is een tweejaarlijkse traditie die door de jageres in ere wordt gehouden. Na de lunch liepen de gildeleden in verband met het slechte weer een korte optocht naar de schutsboom voor het vrijen van de boom. Pastoor Joe, burgemeester van Rooij en vrouwe Haywig, mw. Jetty Eugster, hebben de eerste schoten gelost.

Vervolgens  begonnen de gildeleden met het zingen van hun gildelied. Nadat de versiersels van de oude Koning Mari van Heesch werden afgehangen, konden de gildeleden weer voor de nieuwe Koning gaan schieten. Uiteindelijk werd het Ria van Heesch, de eerste vrouwelijke Koning bij het Schijndels gilde die de houten vogel naar beneden wist te halen. Na de installatie kreeg de nieuwe Koning namens het Gilde voor het bordes van de pastorie, een vendelgroet aangeboden. Hier werd de nieuwe Koning gepresenteerd aan Diaken Mari v/d Heijden en pastoraal medewerker Anton Bijnen. Bij binnenkomst in de Pastorie mocht de nieuwe Koning als enige op haar sokken over het vaandel van het Gilde lopen. Uiteindelijk werd de gezellige dag met het drinken van de Koningswijn en een lekker hapje weer afgesloten.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
Tip de redactie!