Op zaterdag 6 april stond er voor de gildes uit Meierijstad een mooie activiteit op de agenda, de jaarlijkse Gilde Crans dag met als activiteiten Jeu de Boulen en het Koningschieten waarbij de nieuwe Koning van de Gilde Crans werd gekozen. Het belangrijkste element van deze dag is echter het gezellige samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje met alle gildes uit Meierijstad. Spijtig genoeg kon het gilde van Veghel niet deelnemen vanwege een overlijden binnen dat Gilde. Het protocol van het Gilde schrijft dan voor dat er geen deelname is aan activiteiten tot de uitvaart van de overledene heeft plaatsgevonden.

Bij de opening van de Gilde Crans Dag werd door Hoofdman Ad Kools gevraagd om een minuut stilte uit respect voor de overledene. Dit werd gevold door een korte gedachte van Pater Joe.

Na de minuut stilte mocht Burgemeester van Rooij, als beschermheer van de Gilde Crans Meierijstad de middag openen. In zijn openingsrede stipte hij nog aan dat hij zou willen onderzoeken of er mogelijkheden zijn om een samenwerking te realiseren met de Limburgse Gildes/Schutterijen als de Gildes uit Meierijstad hiervoor open zouden staan.

Gilde-Crans-Dag-2019

Na de openingen werd er geloot voor het Koningschieten en kon schieten beginnen met het “vrijen van de boom”, door openingsschoten van de beschermheer, de geestelijkheid en de Koning van het afgelopen jaar.

Er werd daarna om beurten geschoten door de gildeleden van de aanwezige gildes en aan het einde van de middag bleek dat André van den Warenburg van het Gilde uit Sint Oedenrode het schot gaf waarmee de vogel uit de boom geschoten werd en hij mag zich nu een jaar lang Koning van de Gilde Crans noemen.

Hieronder de foto’s die wij maakten bij de Gilde Crans Dag die weer zeer succesvol is verlopen.

 
Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
Tip de redactie!