Op zondag ochtend 1 september werd bij de Schaapskooi in Schijndel het traditionele Hopoogstfeest gehouden. De ochtend ging van start met een mis in de Hop-est waar dank uitgesproken naar de heilige Rochus. Hierna werd het vers gebakken brood ingezegend. Na de mis werden hopplukker Ronny van Kaathoven en wethouder van Roozendaal met paard een wagen naar het hopveld gereden. Onder begeleiding van ’t Overschotje werd deze rit van de nodige muziek voorzien.

Tekst loopt verder onder de foto.

Op het hopveld werd door de voorzitter van de Schaapskooi Bart Claassen en openingswoord gehouden. Hierbij werden de vele vrijwilligers die in touw zijn met de Schijndelse hop bedankt. Er werd ook een speciaal biertje uitgereikt. Het bier is in samenwerking met Stadsbrouwerij Eindhoven en ’t Hopbelleke tot stand gekomen. In dit bier wordt de Schijndelse hop gebruikt.

Hierna was het de beurt aan Ronny van Kaathoven om de eerste hop te gaan plukken. Na het plukken van de hop kon er in de Hop-est genoten worden van het verse gebakken brood. Waarna de handen nog even uit de mouwen gestoken mochten worden om de hopbellen van de geplukte ranken te halen. Deze hop werd later naar Sint Servattumus gebracht.

Deze ochtend werd door minister van protocol ook de leus voor carnaval 2020 bekend gemaakt. Schorsbos veert op!

Hieronder een foto impressie van deze ochtend.
Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
Tip de redactie!