Filmclub Schijndel vertoont een indrukwekkende poëtische documentaire over Chili-Patagonië

Filmclub Schijndel vertoont dinsdag 31 januari een indrukwekkende poëtische documentaire over Chili-Patagonië.

Chili heeft een kustlijn van meer dan 4297 kilometer, alle eilanden die voor de kust liggen niet eens meegerekend. Dat het land een bijzondere verhouding met de zee heeft, ligt voor de hand. Ook de oorspronkelijke bewoners van Chili-Patagonië de Kaweshkar hadden een sterke band met het water. Maar ook woonden er de Yaghans de Alacalufes, en de nomadische jagers Haush en Onas. Alle groepen spraken verschillende talen.

De Kaweshkar waren zogenaamde kano-indianen, zwierven over zee langs de beboste eilanden voor de kust van Zuidwest-Chili en gingen zelden aan land uit vrees voor de agressieve oorlogszuchtige volken uit het zuidoostelijk deel van Vuurland. Ze leefden van wat ze vingen op zee. De Kaweshkar hadden zich aangepast aan het extreem slechte klimaat met regen en stormen en zwommen in het ijskoude zeewater. Eind 1800 werden ze bijna uitgeroeid zoals dat met meerdere inheemse volkeren is gebeurd. De documentaire laat beelden zien van de oude nu nog levende Kaweshkar en praat met hen over taal en cultuur. Maar de meeste indruk maakt de film als er een verband wordt gelegd met de handelwijze van dictator Pinochet die regeerde van 1973 tot 1990.

De documentaire wordt vertoond op dinsdag 31 januari om 20.00 uur in Het Gasthuis. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website www.schijndelfilm.nl
Open chat
Tip de redactie!