Zondag 9 juli jl. hebben gildeleden weer gestreden voor de titel van Landjonker, Heerboer en Pachter. Het was Ria van Heesch die de titel van Landjonker in de wacht sleepten. Heerboer (2e plaats) werd Ad Kools De titel van Pachter(3e plaats) ging naar Marco Verbakel – Steenbakkers. Het is voor het eerst dat het Schijndels Gilde, een vrouwelijke Landjonker heeft sinds de intreding van de vrouw in het Gilde. Dit werd dan ook met Luid applaus duidelijk gemaakt.

De dag begon met een Eucharistieviering in de H. Servatiuskerk. Tijdens deze viering werd gildebroeder Antoon Bijnen, door de Koning van het Gilde, Marco Verbakel – Steenbakkers geïnstalleerd. Aankomend op het gildeterrein werd het gildelied door de gildeleden gezongen. Na het drinken van de jonge jenever met kandijsuiker, dat door de oude Landjonker en tevens hoofdman van het Gilde Ad Kools, werd geschonken, kon de loting plaatsvinden. Nadat de lunch was genuttigd werd de openingswedstrijd gespeeld door Gildeheer Pastor Joe, en Zilverheer Jan Verstraten. Vervolgens begonnen de gildeleden met de wedstrijden voor de titel.

Begrafenis oude Landjonker.

Nadat de Gildeleden de oude Landjonker op de brancard hadden gelegd en met hem een rondje liepen over het terrein, werd het lied “moeder de kraai is dood” gezongen. Vervolgens werd de oude Landjonker uit het zicht gelegd zodat de nieuwe Landjonker geïnstalleerd kon worden. De Landjonker installeerde vervolgens de Heerboer en de Pachter. Nadat de officiële handelingen waren verricht, werd de dag afgesloten met een warm buffet. De Gildeleden konden terugkijken op een zeer gezellige warme dag met veel belangstelling van diverse bezoekers.

Bekijk meer foto’s in ons fotoalbum
Tip de redactie!