Vandaag ontving Commissaris van de Koning Wim van de Donk het eerste exemplaar van de duurzaamheidspropositie “DOE Meierijstad”. Van de Donk was te gast bij een afvaardiging van het Platform Ondernemend Meierijstad (POM), tijdens zijn afscheidstoer door Brabant. Voor de ondernemers was dit een mooie gelegenheid om bij wijze van afscheidscadeau hun duurzaamheidsambities te presenteren.
DOE
Platform Ondernemend Meierijstad (POM), de gemeente Meierijstad en de Rabobank ondertekenden de propositie en markeren hiermee het begin van een meerjarige samenwerking. De duurzaamheidspropositie heeft de titel Duurzaam Ondernemend Energiek (DOE). Daarmee
benadrukken de partijen dat ze actief aan de slag gaan en resultaat willen boeken. Dat doen ze door ondernemers te helpen te verduurzamen. Enerzijds met energiebesparingsmogelijkheden en anderzijds met het verkennen van gezamenlijke mogelijkheden voor duurzame opwek van energie. De samenwerking richt zich eerst op energie. De komende jaren breidt dit uit naar de thema’s circulariteit en klimaatbestendigheid.
Samen CO2-uitstoot verminderen
De industrie is verantwoordelijk voor 37% van de totale CO2-uitstoot in Meierijstad, de commerciële dienstverlening voor 11%. Gemeente Meierijstad wil de totale CO2-uitstoot in 2030 bijna gehalveerd hebben; ook het bedrijfsleven hanteert dit tempo. Wethouder Harry van Rooijen ziet in deze samenwerking een mooie volgende stap naar een duurzaam Meierijstad in 2050: “Het bedrijfsleven is een belangrijke partner om de duurzaamheidsambities waar te maken. Er wordt al hard aan gewerkt, maar samen kunnen we nog meer.” POM-voorzitter Herman Molenaar benadrukt dat de ondernemers in Meierijstad hun verantwoordelijkheid willen nemen: “We moeten als bedrijfsleven onze bijdrage leveren aan de energietransitie, maar belangrijker nog: we willen en kunnen dit ook”.
De Rabobank is, zo benadrukt Directievoorzitter Tatjana Schreuder, een logische partner: al eerder werkten de drie partijen samen om ondernemers te helpen met energiebesparing. “Als Rabobank willen we huisbankier zijn van de energietransitie. Dat vraagt om het actief inzetten van onze kennis, netwerken en financieringsoplossingen.”
Nu wordt deze samenwerking nog sterker met een gezamenlijke propositie.
Uitvoering
Een uitvoeringsprogramma met concrete acties is in de maak. Een eerste actie is gericht op het versnellen van zon op dak. Bedrijven die al subsidie hebben voor zonnepanelen op hun daken, maar die nog niet hebben gelegd, worden geholpen om dat alsnog te doen. Zodat steeds meer bedrijfsdaken schone energie opwekken en Meierijstad daarmee verder helpen naar een duurzame toekomst. Daarnaast verkennen de drie partijen gezamenlijke kansen en mogelijkheden voor bijvoorbeeld de realisatie van een waterstofhub, duurzame mobiliteit, kleinschalige windturbines en warmte-uitwisseling tussen bedrijven.