Een nieuwe naam

Een nieuw logo en een nieuwe naam: Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel, afgekort SSBS. Met ingang van 1 oktober 2019 heeft de gemeente Meierijstad, eigenaar van de toren én het carillon van de Heilige Servatiuskerk – het beheer, bespelen en de promotie van de beiaard overgedragen aan de Stichting Smitsorgel Heilige Servatiuskerk. Dat was aanleiding om een naamswijziging door te voeren. Met ingang van 21 februari van dit jaar zet het bestuur haar werkzaamheden voort onder de naam Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel, met dank aan Van Kruijsdijk Notariskantoor voor de statutenwijziging. Het logo is ontworpen door oud-Schijndelaar Marcel Jurriëns. Er zijn twee varianten: het verticale ontwerp symboliseert de toren, het horizontale ontwerp het kerkgebouw.

Wisseling van de wacht

Omdat de voorzitter van de stichting, Tommy van Doorn, zelf professioneel beiaardier is en als zodanig de stadsbeiaardier van Schijndel is, kon hij niet langer deel uit maken van het bestuur. Zijn voorzittersrol is nu overgenomen door Joost van der Werf, zelf een begenadigde amateurbeiaardier. Tommy van Doorn stelt zich beschikbaar als onbezoldigd adviseur, waar het bestuur hem zeer erkentelijk voor is.

Geslaagd!

Op vrijdag 29 mei is Tommy van Doorn op de beiaard van Doesburg met vlag en wimpel geslaagd voor zijn eindexamen. Op zijn website www.tommyvandoorn.com is onder de knop video een korte reportage hiervan te zien, gemaakt door Omroep Gelderland. De moeite van het kijken zeker waard.

Zaterdag 13 juni Inloopconcert 13:15-13:45 uur

Nu sinds 1 juni weer een dertigtal bezoekers zijn toegestaan in onder andere kerken heeft de SSBS, na goed overleg met het parochiebestuur, toestemming gekregen om voorzichtig te starten met de orgelconcertserie. De geplande orgelconcerten in mei zijn allemaal gecanceld, evenals het maandelijkse orgelconcert van afgelopen zondag 7 juni. Onder de volgende strikte voorwaarden mogen de inloopconcerten van start gaan:

 • U komt door de hoofdingang naar binnen.
 • Daar wordt u bij binnenkomst door een van de bestuursleden gevraagd of u coronaverschijnselen vertoont, zoals:
  • Verkoudheidsklachten;
  • Koorts;
  • Benauwdheid;
  • Zijn er huisgenoten met corona-klachten?
 • U moet bij binnenkomst uw handen desinfecteren. Desinfectiemiddel staat klaar.
 • U mag niet in de banken gaan zitten. Indien nodig kunt u gebruikmaken van de zes bidstoelen die vooraan in de kerk op ruime afstand van elkaar staan.
 • U volgt de aangegeven looprichting.
 • U verlaat de kerk links aan de marktzijde.
 • Er kan geen gebruikgemaakt worden van het toilet.
 • U neemt zich de anderhalve-meter-regel terdege ter harte.

Hans van den Boomen op het Smits-orgel

Aanstaande zaterdag bijt Hans van den Boomen de spits af. Hij was vanaf 1968 tot 2006 als piano- en (elektronisch) orgeldocent actief in Schijndel en Sint-Oedenrode. Zijn carrière als docent eindigde in juni 2006 bij de Meierijse Instellingen voor Kunsteducatie (MiK). Als pianist maakte hij, samen met zijn collega-docenten Jos Brocken, viool, en Henri Lievens, accordeon, deel uit van het vermaarde Wiener Trio. Tijdens zijn bijna veertigjarig docentschap hebben honderden kinderen en volwassenen uit Schijndel en Sint-Oedenrode les van hem gehad. Aanstaande zaterdag kunnen oud-leerlingen hun meester komen bewonderen op het Smits-orgel in de Heilige Servatiuskerk aan de Markt in Schijndel.

Beiaardconcert door Joost van der Werf

Iedere zaterdag tussen 14:00 -15:00 uur dwarrelen de klanken van de klokken van het prachtige carillon dat Schijndel rijk is vanuit de toren van de Heilige Servatiuskerk over de Markt in Schijndel. Het carillon heeft een automatisch speelwerk, wat ieder kwartier een kort fragment van een bekende melodie laat horen. Wat veel mensen niet weten is, dat er iedere zaterdag een beiaardier de toren in gaat, in de speelkamer achter de speeltafel plaatsneemt en beiaard speelt voor de marktbezoekers en het winkelende publiek. Om de veertiendagen speelt de professionele stadsbeiaar-dier Tommy van Doorn, de overige weken spelen om de beurt twee amateur-beiaardiers: Paul Schiphof en Joost van der Werf. Aanstaande zaterdag strooit de nieuwe voorzitter van de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel, Joost van der Werf, in hoogsteigen persoon op zijn muzikale manier de tintelende klanken van het carillon over Schijndel uit.
Tip de redactie!