De Schaapskooi Schijndel: de Schijndelaar

Schaapskooi-Schijndel-logo

Schijndel heeft vele mooie plekken om te bezoeken en een van de fraaiste is de Schaapskooi Schijndel, gelegen tegen het Wijbosch Broek aan de Martemanshurk. Bij de Schaapskooi is veel te beleven en er wordt van alles georganiseerd, zoals ook te zien is in de evenementenkalender op deze website.

Men heeft een kudde schappen met verschillende soorten schapen. Zo zijn er Drentse, Veluwse en Kempische heideschapen, Schoonebeekers en Zwartblessen.

Naast schapen heeft men ook kippen. Een van de rassen die men heeft is de Schijndelaar. Het hoenderras Schijndelaar is in de jaren 80 van de vorige  eeuw bedacht en ontwikkeld door leden van de Eerste Schijndelse Kleindieren Vereniging (ESKV).

Het ras wordt omschreven als “fazantachtig type, waarbij de hanen een lange beverderde staart hebben die nagenoeg horizontaal gedragen wordt” De hennen leggen groene eieren, waarbij de kleur kan variëren van blauw-groen tot mosgroen. Bij de ontwikkeling van de Schijndelaar zijn naast het Zuid-Amerikaanse Araucana ras diverse Europese en Aziatische hoenderrassen gebruikt.

Het is de moeite waard om ook eens een kijkje te gaan nemen bij de Schaapskooi er is van alles te zien en ook in de horeca wordt voorzien.

Fotograaf Bart van Rooij bezocht onlangs de Schaapskooi en maakte o.a. onderstaande foto’s van dit ras.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
Tip de redactie!