Op maandagmiddag 17 december was een feestelijke bijeenkomst in het bestuurscentrum Meierijstad in Sint Oedenrode. In de raadszaal luisterden de aanwezigen naar een inspirerend verhaal over de geschiedenis van Fairtrade. De schrijver van het boek met de titel Wereldverbeteraars, Peter van Dam van de Universiteit van Amsterdam, lichtte zijn onderzoek toe en gaf een aanzet voor de toekomst.

“Ik ben trots om hier te staan!” vervolgde Arthur Rijken, de voorzitter van de stichting Fairtrade Gemeente Meierijstad. “Trots op de enorme inzet van onze vrijwilligers, trots op de gemeente en trots op de 124 bedrijven, winkels, horeca, giftshops, wereldwinkels en maatschappelijke instellingen die hebben bijgedragen aan de erkenning Fairtrade Gemeente. Met deze titel zijn we er niet, we gaan gewoon door. Net als de geschiedenis van fairtrade zijn we toe aan een volgende dimensie. Na de koffie, thee en bananen zal het jaar 2019 in het teken staan van eerlijke kleding.

Henk Zandvliet, de voorzitter van de landelijke stichting Fairtrade Gemeente Nederland overhandigde het verkeersbord “fairtrade”, waarvan er al enkele in Schijndel hangen. Wethouder van Rooijen nam het bord in ontvangst en beloofde het een mooie plek te geven. Hij was eveneens trots op de aanwezigen die de titel mogelijk hadden gemaakt. Iedereen draagt zo bij aan een duurzamer Meierijstad. De gemeente gaat ook verder met fairtrade inkopen, een mogelijke volgende stap is bedrijfskleding.

In de hal werd tot slot nog het glas geheven: Arthur Rijken: “deze toast draag ik op aan de initiatiefneemster Irene van de Maessen die dit helaas niet meer kan meemaken. Zij nam afscheid met de boodschap “Denk Fairtrade” en diezelfde boodschap geef ik door aan jullie!”

Fairtrade Meierijstad
Arthur Rijken (links) en Peter van Dam (rechts), met op de sheet een foto van Prins Claus, die het eerste pak koffie met Max Havelaar keurmerk in ontvangst neemt.
Tip de redactie!