College informeert gemeenteraad over voortgang woonbeleid

logo Gemeente Meierijstad

Het college van B&W van de gemeente Meierijstad informeert de gemeenteraad 2 x per jaar over de voortgang in de ontwikkeling en uitvoering van het woonbeleid. Dit doet men in een zogenoemde raadsinformatiebrief.  De kerboodschap in de laatste raadsinformatiebrief is meerledig en gaat in op de gevolgen van de coronacrisis voor het beleidsveld wonen, het woonwensenonderzoek en de woningbouwprogrammering. Daarnaast wordt kort de stand van zaken weergegeven over de huisvesting van arbeidsmigranten, tijdelijke woningen en maatregelen van het kabinet op de woningmarkt.

Gevolgen Coronacrisis

Vooralsnog  worden er in Meierijstad geen (negatieve) gevolgen ervaren voor de woningbouw, wordt er samengewerkt met partners zoals corporaties om problemen te voorkomen bij huurders of organisaties en vindt veel beleidsvorming doorgang waarmee we steeds meer regie op de woningmarkt pakken. De opgaven waarbij participatie van bijvoorbeeld bewoners een belangrijke rol speelt kennen wat vertraging, te denken aan de woonarena.

Woonwensenonderzoek

De wensen die inwoners hebben over hun woonsituatie in Meierijstad komt in grote lijnen overeen met het beeld dat al bestond en waar het huidige woonbeleid op gericht is. Enkele opvallende punten zijn de grotere behoefte aan nieuwe woonvormen en de algemene mate van tevredenheid over de huidige woonsituatie.

Er is in Meierijstad behoefte aan o.a.:

– huurappartementen, zowel voor starters als voor doorstromers;

– betaalbare huurwoningen (tussen €424 en €607), zowel voor starters als voor doorstromers;

– betaalbare koopwoningen (tot €225.000), met name voor starters;

– middeldure huurwoningen (>€720);

– kleinere woningen, zowel in koop- als huursector, appartementen en grondgebonden.

Woningbouwprogramma

In 2019 zijn er 396 woningen bijgekomen. Dit betekent dat er ruim 1.000 woningen ofwel 27% gerealiseerd zijn in eerste twee jaar van de prognose voor de periode 2018-2028. Qua segmenten wordt de koers van de woonvisie grotendeels gerealiseerd. Het aandeel sociale en middeldure huur is iets lager en dit vraagt om aandacht, de variabele ruimte wordt ingezet om meer goedkope koop toe te voegen dan de ambitie van de woonvisie. Voor tijdelijke woningen zijn enkele kansrijke locaties in beeld en wordt met de corporaties gezocht naar manieren om eind 2020 de eerste tijdelijke woningen op te leveren.




Tip de redactie!