Basisscholen in Meierijstad aan de slag met zwerfafval!

In gemeente Meierijstad hebben zo’n 324 kinderen aan het zwerfafvalproject ‘Zwerfafval, dat pakken we samen op’ deelgenomen. Daarbij hebben ze les gehad van een robot, onderzoek gedaan naar zwerfafval en hebben ze in de afgelopen drie maanden hun eigen schoolomgeving een stukje schoner gemaakt. Dit zwerfafvalproject maakt onderdeel uit van het ‘plan van aanpak Zwerfafval’ van de gemeente. Gemeente Meierijstad heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil op allerlei manieren bijdragen aan een duurzame samenleving en een beter milieu. Daarom heeft de gemeente een ‘Plan van Aanpak Zwerfafval’ opgesteld. Onderdeel hiervan zijn de gastlessen die op de basis- en middelbare scholen gratis worden gegeven.

Gastlessen zwerfafval

De basisscholen die mee hebben gedaan zijn ‘t Heijbosch, de Bunders, De Uilenbrink en HUB Noord Brabant in Veghel en de Heijcant in Schijndel. Edith Stein in Veghel krijgt in november nog een gastles. In de gastlessen leren de kinderen dat zwerfafval niet
alleen gevaarlijk is voor dieren en mensen maar ook dat je afval heel goed kunt recyclen als je het maar goed scheidt bij de bron. Een onderdeel van de les is dat de kinderen naar buiten gaan, gewapend met handschoenen, knijpers en afvalzakken, om zo te onderzoeken hoeveel afval er eigenlijk ligt als je goed kijkt. Het is geen uitzondering als een klas binnen een half uur wel 1000 stuks afval vindt! Van blikjes tot peuken en van plastic flesjes tot kauwgum. Een van de leerlingen: ‘het is heel leuk om zo buiten naar afval te zoeken en je maakt je omgeving gelijk een beetje schoner!’. Ze verbazen zich over wat ze allemaal vinden. ‘Ik heb zelfs een sok gevonden!’ zegt één van de kinderen.

“Zwerfvuil is een hardnekkig probleem, dat proberen we op verschillende manieren tegen te gaan. We faciliteren vrijwilligers die op verschillende plekken in de gemeente zwerfafval rapen. Maar we pakken ook de bron aan, waardoor we zwerfvuil voorkomen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van blikvangers langs fietspaden, en door afspraken te maken over afvalvermindering op evenementen. Zo houden wesamen de gemeente Meierijstad mooi, schoon en fijn om te wonen”, aldus wethouder van Rooijen.

Blikvanger, Afval

 
Tip de redactie!