Arno Verbakel nieuwe gildekoning gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel

Arno Verbakel - Gilde

Onder een stralende zon werd er gisteren op het gildeterrein aan de Rooiseheide het jaarlijkse koningsschieten georganiseerd bij het Gilde Sint Catharina en Barbarba. Het Koningsschieten is een traditioneel jaarlijks evenement waarbij geschoten wordt op een houten vogel die hoog in een schietpaal hangt. De gildeleden die zich aangemeld hebben mogen dan om en om schieten op de vogel tot deze naar beneden komt vallen. Degene die het schot lost waardoor de vogel naar benden valt mag zich het komende jaar koning noemen.

De dag van het koningsschieten wordt door de gildeleden normaal gesproken gestart met het bijwonen van een eucharistieviering in de kerk. Vanwege het coronavirus heeft de overheid van het gilde besloten om dat dit jaar niet te doen en in plaats hiervan een korte bijeenkomst te houden bij het eigen Gildehuis. Zo werd de dag om 12.00 dus gestart met een korte overdenking en gebed. Hierna werd er samen genoten van een heerlijke lunch.

Na de lunch was het tijd om te starten met het Koningsschieten. Volgens de traditie van het gilde lopen de leden in een stoet een korte route van minimaal 100 meter om vervolgens bij de schietboom aangekomen de versierselen van de oude koning af tevangen en de schietboot te “vrijen”, onder aanhef van het gildelied. De Hoofdman start dan met het loten om de volgorde in het schieten te bepalen.

Dan kan het schieten beginnen. Zoals gebruikelijk wordt het eerste schot afgevuurd door een afgevaardigde van de gemeente. Dit jaar was daarvoor wethouder Jan Goijarts aanwezig. Daarna was het de beurt aan de geestelijkheid, vertegenwoordigd door Pastor Joe. Ook andere belangstellenden die een schot wilden lossen kregen hiervoor de mogelijkheid.

Toen was het de beurt aan de leden van het gilde zelf om te gaan schieten. Om en om werd er op de vogel geschoten en stukje bij beetje begon de vogel er steeds meer gehavend uit te zien. Het werd steeds spannender, want wie zou het schot afvuren waardoor de vogel naar beneden zou komen. Uiteindelijk was het na 79 schoten Arno Verbakel die met zijn schot de vogel naar beneden liet komen. Hij mag zich nu dus Koning van het Gilde noemen.

Uiteraard werd zijn benoeming pas officieel na een enkele ceremoniële handelingen. Hoofdman van het Gilde Ad Kools overhandigde Arno de versierselen behorende bij het Koningschap. Daarna werd het vaandel uitgelegd en mocht de nieuwe koning op over het vaandel heen lopen en werd hij toegesproken door de geestelijkheid. Tenslotte was er een vendelgroet voor de nieuwe koning en werd er wijn geschonken door de kerk. Uiteraard werd deze in dank aanvaard en genuttigd door de gildeleden.

Hiermee werd een mooie en heel gezellige dag afgesloten. Bekijk hieronder de foto’s van het Koningsschieten 2020.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank

 
Tip de redactie!