logo welzijn de meijerij

Vrijdag 21 september is het Wereld Alzheimer dag. De dag waarin we aandacht vragen voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Het thema van dit jaar is muzikale ontmoetingen.

Werkgroep Dementie Vriendelijk Schijndel is 4 jaar geleden opgestart en heeft als doel mensen bewust te maken en kennis te geven over hoe samen te leven met mensen met dementie. Dus hoe kunnen wij als inwoners van Schijndel er samen voor zorgen dat mensen met dementie nog zolang mogelijk om ons heen fijn kunnen wonen en leven. Dit vraagt een actieve inzet van iedereen!

We willen graag aandacht vragen voor het thema dementie en muziek.  Muziek is diep geworteld in onze hersenen waardoor het draaien van muziek vaak herinneringen oproept naar bepaalde momenten en emoties. Dit is ook zo bij mensen met dementie. Zo kan het zijn dat iemand helemaal opleeft bij het horen van muziek die zij herkennen van vroeger.

Afgelopen zondag heeft Monique Wolters (sociaal werker Welzijn De Meierij en onderdeel van werkgroep Dementie Vriendelijk Schijndel) een item gehad in het radioprogramma 55 Plusshow van Omroep Meierij. Omroep Meierij zendt elke zondagavond van 20.00 tot 22.00 uur de 55 Plusshow uit waarin zij naast actuele informatie, interviews en rapportages muziek draaien uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Dit is erg leuk om te beluisteren om herinneringen van vroeger op te roepen of om gewoon lekker mee te zingen.

Daarnaast zijn er op Spotify (een muziek platvorm) vanuit Alzheimer Nederland speciale afspeellijsten gemaakt voor mensen met dementie. In deze lijsten staan bekende nummers uit de jaren ’30 tot en met de jaren ’80.

Vergeten herinneringen of het gevoel hiervan kan muziek bij mensen met dementie naar boven halen, want belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziek!

Wij willen jullie vragen om met elkaar muziek onder de aandacht te brengen bij mensen met dementie! Doen jullie mee?

Piano, Muziek

Tip de redactie!