Zaterdag 24 november rondleiding H. Servatiuskerk incl. orgel en beiaard.

Start VVV Schijndel

Zaterdag 24 november om 13.00 uur vertrekt een gids vanaf VVV Schijndel voor een bezoek aan de H. Servatiuskerk . Deelname bedraagt € 4,– per persoon, van tevoren te voldoen bij de VVV, gehuisvest in Museum Jan Heestershuis, gelegen aan de Pompstraat 17 te Schijndel. De duur van de rondleiding is ± 1 uur. U kunt zich van tevoren telefonisch aanmelden van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur, op telefoonnummer (073) 5492276 of per e-mail: bkeetels@meierijstad.nl .

Rondleiding kerk

Bij het bezoek aan de H. Servatiuskerk geeft de gids u tekst en uitleg over de (bouw)geschiedenis van de Servatiusparochie en de H. Servatiuskerk vanaf ca. 1300 tot op heden. Zij vertelt over het kerkinterieur en wat daar aan kunstwerken te bezichtigen is en welke symboliek men terugvindt op bijvoorbeeld de oude communiebank, de doopvont, de biechtstoelen, het hoogaltaar, het orgel met balustrade.

Smits-orgel

Daarna beklimt u de kerktoren om het monumentale orgel van dichtbij te bekijken en de organist, Tommy van Doorn, te ontmoeten en te horen spelen. Het orgel is in 1852 gebouwd door de firma Smits uit Reek en de orgelkas (de houten ombouw) is een werkstuk van Jacobus Beuijsen uit Boxmeer. Dit Smits-orgel is bijzonder omdat het nog steeds, als een van de weinige Smits-orgels, in originele staat verkeert, zowel wat pijpwerk, als registers betreft. De kas is zeer fraai gebeeldhouwd in neogotische stijl en vormt één geheel met het oksaal
(balkon/tribune).

Beiaard

Na het bezoek aan het orgel gaat de rondleiding verder omhoog de toren in, naar een prachtig beiaard (klokkenspel) voorzien van een speeltafel. De beiaardier zal de bezoekers het een en ander vertellen over de werking van een beiaard, het automatisch speelwerk en zal het klokkenspel ook bespelen. Om 14.00 uur eindigt de rondleiding.

Zoals ieder week op zaterdag zal de beiaardier van 14.00 tot 15.00 uur het klokkenspel bespelen.

H. Servatiuskerk Schijndel
Foto: VVV Schijndel
VVV, Genesis en H. Servatiuskerk
Foto: VVV Schijndel
Tip de redactie!