Videotoespraak burgemeester van Rooij ivm dodenherdenking

De dodenherdenking van vandaag wordt op een andere wijze ingevuld dan andere jaren. Vanmorgen heeft burgemeester van Rooij namens de gemeente Meierijstad al een krant gelegd bij de Mariakapel in het bijzijn van wethouder Jan Goijaarts, Hans Fassbender en andere leden van het Oranjecomité en enkele voorbijgangers (zie ons artikel: Foto’s kranslegging op de markt in Schijndel). De gemeente Meierijstad liet een video maken met daarin de toespraak van de burgemeester en beelden van de kransleggingen van vandaag in Meierijstad. Onderaan dit artikel hebben we ook de toespraak van de burgemeester ook integraal opgenomen, zodat u deze nogmaals op u gemak kunt doorlezen.

Bekijk hier het filmpje dat de gemeente Meierijstad liet maken naar aanleiding van dodenherdenking 2020:

Toespraak Burgemeester van Rooij

Dames en heren, jongens en meisjes, inwoners van Meierijstad,

Het is vandaag 4 mei 2020: Dodenherdenking. 4 Mei: de dag waarop we jaarlijks alle burgers en militairen herdenken die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn gevallen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Het is vandaag 4 mei 2020: Dodenherdenking. Wie had ooit kunnen vermoeden dat onze levens in korte tijd zo ingrijpend zouden veranderen? Wie had ooit kunnen vermoeden dat onze gemeente zo hard getroffen zou worden door een onzichtbare vijand? Wie had ooit kunnen vermoeden dat we gedwongen zijn 75 jaar vrijheid te vieren in deze omstandigheden. In omstandigheden die ons allemaal, direct of indirect, raken.

Het is ontzettend jammer dat we het jaar waarin Nederland 75 jaar vrijheid groots wilde herdenken niet kunnen vieren zoals we allemaal hoopten. Tegelijkertijd maakt de situatie waarin we nu leven ons eens te meer duidelijk hoe belangrijk vrijheid is en hoe ontwrichtend en onwerkelijk het is als deze vrijheid aan banden gelegd wordt. Het is vandaag 4 mei 2020: Dodenherdenking. Een dodenherdenking met een enorme extra lading. Een begrijpelijke lading. We vechten, zoals ik al zei en zoals veel mensen zeggen, nu tegen een onzichtbare vijand. De coronacrisis wordt inmiddels al vaak vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat dat, voor een deel, logisch is. Er is echter één groot verschil: in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog zelf waren het mensen die anderen verschrikkelijke dingen aandeden. Het waren mensen die agressors werden … mensen die helden werden … mensen die het leven lieten voor de vrijheid van onze vaders en moeders, onze opa’s en oma’s. En uiteindelijk voor ons, voor onze kinderen en kleinkinderen. Wij kunnen daar niet vaak genoeg bij stil staan, wij moeten daar bij stil staan. Zeker dit jaar. Juist dit jaar.

De onzichtbare vijand slaat het hardste toe onder onze vaders en moeders, onze opa’s en oma’s. Corona slaat keihard toe in de generatie die de oorlog nog bewust heeft meegemaakt. Alleen daarom al is het zo ontzettend belangrijk dat we blijven herdenken, dat we onze geschiedenis doorgeven, dat we tegen elkaar zeggen ‘dit nooit meer’.

Het is vandaag 4 mei 2020: Dodenherdenking. Er is zoveel dat in onze hoofden omgaat, zoveel dat we met elkaar willen delen, zoveel gevoelens en emoties die we nauwelijks kwijt kunnen. Er zijn in Meierijstad bijna geen mensen die niet, direct of indirect, geraakt zijn of worden door Covid-19. Het coronavirus heeft een enorme impact op ons allen en zal dat met grote waarschijnlijkheid nog lange tijd hebben. Er gebeuren veel dingen nu, heel verdrietige en moeilijke dingen. Mensen moeten geliefden missen, zijn bang voor hen die ziek zijn. Mensen hebben, op wat voor manier dan ook, zorgen voor de toekomst. Begrijpelijk.

Maar, er gebeuren ook heel veel mooie dingen. Er is een groot gevoel van saamhorigheid ontstaan. Ik zie binnen Meierijstad dat er kei- en keihard gewerkt wordt, ik zie hoe heel veel mensen voor elkaar klaar staan, dat men elkaar helpt, dat mensen op bijzondere manieren hun geliefden herdenken, dat er creatieve oplossingen gevonden worden voor problemen, dat men teruggaat naar de basis, dat men zich bewust wordt van bepaalde gewoontes en meer en meer ziet wat echt belangrijk is. Ik zie de kracht van samen en dat maakt mij, dat maakt het gemeentebestuur, trots en sterkt mij in het vertrouwen dat Meierijstad deze bizarre tijd te boven zal komen. Dat u, dat uw familie, uw geliefden, dat wij samen hier sterker uit zullen komen. Dat er, ondanks alle verdriet en stress, uiteindelijk ook mooie dingen behouden zullen blijven en dat we met meer bewustwording ons leven zullen leven.

Het is vandaag 4 mei 2020: Dodenherdenking. Koningin Elizabeth zei het in haar toespraak van 5 april jongstleden: We will meet again. Hoe vaak heeft dat lied niet geklonken in september/oktober 2019 toen Meierijstad groots de bevrijding vierde? Ik spreek deze woorden nu opnieuw uit: We will meet again. En als we elkaar dan eindelijk weer mogen ontmoeten en weer echt samen kunnen zijn, dan doen we dat in het volle besef dat we een zware tijd achter de rug hebben, maar ook in het volle besef dat we een toekomst ingaan die we samen zullen gaan maken, die we samen vorm gaan geven en die we samen zullen leven en beleven.

Ik sluit af met u allen alle, alle goeds toe te wensen. Dank voor uw aandacht.

Kranslegging markt Schijndel
Tip de redactie!