Roy van der Steen: “Nieuw kermisbeleid Meierijstad is nieuwe kans voor kermis in het centrum”

kermis breakdance

Roy van der Steen is tijdenlang bezig geweest met het burgerinitiatief “Kermis Schijndel naar het centrum om de kermis in Schijndel weer terug te krijgen naar het centrum. Eerst heeft de gemeenteraad van Schijndel zich uitgesproken over de plannen die hij gemaakt had, later heeft ook de gemeenteraad van Meierijstad zich over de verplaatsing naar het centrum gebogen.

De gemeenteraad van Schijndel gaf in 2016 uiteindelijk instemming aan de verplaatsing van de kermis naar het centrum onder voorbehoud van een aantal voorwaarden zoals de kosten, veiligheid en de gevolgen voor de bestrating. Een groep die op verzoek van de gemeenteraad deze voorwaarden onderzocht kwam tot de conclusie dat er om veiligheidsredenen, met name de brandveiligheid voor aanwezig panden, niet verplaatst moest gaan worden naar het centrum. Ook de kermisexploitanten en hun bonden waren tegen de verplaatsing. Hierop besloot de gemeenteraad van Meierijstad om in 2017 en 2018 geen kermis in het centrum te organiseren en ook dit jaar vond de kermis gewoon  op de oude Steeg plaats.

Gisteren kwam echter het nieuws naar buiten dat de gemeente Meierijstad de kermissen op een andere wijze wil gaan organiseren en dat zij dit niet langer zien als een gemeentelijke taak. De kermissen zullen door een overkoepelende stichting of stichtingen georganiseerd gaan worden volgens de plannen van het college.

Goed nieuws aldus Roy van der Steen, die weer nieuwe kansen zie voor een kermis in het centrum van Schijndel. Hieronder leest u zijn reactie op het nieuws van gisteren.

“Weer nieuws over de kermis. Goed nieuws! Want de kermissen in Meierijstad worden anders georganiseerd. De gemeente gaat zich er minder mee bemoeien en de mensen in de dorpen meer.
Dat komt niks te vroeg. De afgelopen kermis op De Steeg was nog erger dan die van de jaren daarvoor. Het was al jaar op jaar hetzelfde, met steeds dezelfde attracties op precies dezelfde plekken. Maar dit jaar braken een paar kermisbazen hun attractie al af terwijl de kermis nog bezig was! Schandalig is dat. Er was geen kermismeester die ze tegenhield.

Dan is er nog het vuurwerk. Of beter, dan is er nog géén vuurwerk. Vanwege de droogte en de hitte is dat logisch natuurlijk. Maar er kwam niemand van de organisatie op het idee om het op tijd door te geven.

En dan nou het goede nieuws. De gemeente wil de kermis dus niet meer zelf organiseren. Ze gaan dus ook de kermismeester van Schijndel niet meer betalen. In plaats daarvan komt er een stichting en die gaan het allemaal zelf regelen. Wij van Kermis op de markt vinden het een verbetering. Als nieuwe mensen het organiseren, dan komen er vast ook nieuwe ideeën. Het wordt ook goedkoper. In Veghel hebben ze al zo’n stichting en de kermismeester die ze inhuren is goedkoper dan in Schijndel. Zo houden we geld over en daarmee kunnen we de kermis leuker en gezelliger maken.

Maar om het echt gezellig te maken, moet de kermis natuurlijk naar het centrum. De afgelopen jaren was het al een paar keer bijna gelukt. Voor de fusie was eigenlijk het besluit door Schijndel al genomen, maar in Meierijstad werken ze met veiligheidsregels die je bijna nergens anders ziet. In Den Bosch zijn de straten smaller en daar hoor je niemand over dat een ziekenauto er niet bij kan.

We weten zeker dat die verplaatsing uiteindelijk lukt. Het terrein voor De Hopbel en De Plus wordt over een tijd opgeknapt en dan komt er meer plaats. Dan komt de kermis daar en op de Markt en in de Hoofdstraat. Die kermis wordt georganiseerd door een stichting met vrijwilligers die er zelf geen cent aan verdienen. Er komt dan ook een kermismeester die een nieuwe start ziet zitten.”
Tip de redactie!