De voormalige gemeente Schijndel was sinds oktober 2011 een fairtrade gemeente. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria. Voor alle informatie kun je kijken op www.fairtradegemeenten.nl. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen. De landelijke organisatie fairtradegemeente heeft Meierijstad tot eind 2018 de tijd gegeven om de oude titel te verlengen voor de nieuwe gemeente.
De criteria zijn voor een grotere gemeente anders dan voor een kleinere gemeente. Eenvoudig gezegd moeten er meer winkels, horeca, bedrijven en maatschappelijke instellingen voldoen. Sinds januari 2016 zijn de werkgroepen Schijndel, Veghel en Sint Oedenrode aan de slag om de nieuwe titel te kunnen behalen. Eind juli is de balans opgemaakt en de conclusie is dat we er bijna zijn. Er moet nog minimaal 1 organisatie gevonden worden in de categorie vrije tijd en recreatie (denk aan Bed&Breakfast, museum of andere vrije tijdsbesteding), nog 3 horeca en nog 5 maatschappelijke organisaties (scholen, zorginstellingen, sportverenigingen).
1 van de criteria is het hebben van een werkgroep die initiatieven neemt om de titel te behalen en te behouden. De drie werkgroepen uit de voormalige gemeenten hebben sinds 24 juli ook een formele stichting opgericht die het bestuur vormt van de lokale werkgroepen. De stichting fairtradegemeente bestaat uit Arthur Rijken (Schijndel), Peer Hurkmans (Veghel) en Marianne Bruin (Sint Oedenrode).
Mocht uw organisatie ook interesse hebben in het verkopen en/of gebruiken van fairtrade producten neem dan gerust contact op via fairtrademeierijstad@gmail.com. Voor de duidelijkheid, de stichting verkoopt niets, het hoofddoel is puur het promoten van fairtradeproducten.