Nieuwe uitdaging voor Maikel Smits: The Morocco Desert Challange

Nadat hij in januari nog deelnam aan de Dakar Rally, staat er in april alweer een nieuwe uitdaging te wachten voor talentvol Schijndels motorcoureur Maikel Smits: The Morocco Desert Challange. Deze rally zal plaatsvinden van 14 t/m 22 april.

Marokko is geen onbekend terrein voor Maikel Smits. In 2017 finishte hij op een mooie 15de plaats tijdens de Merzouga Rally. In de Morocco Desert Challenge zal Maikel er een schepje bovenop moeten doen om het nog beter te gaan doen, maar het zal een mooie strijd te gaan worden bij de motoren.

Het etappeschema van de The Morocco Desert Challange

Etappe 0: Agadir

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018 start de Morocco Desert Challenge met zijn “scruteneering” in de mondaine Marokkaanse badstad Agadir. Bivak 0 bevindt zich op Place Al Amal, Agadir’s grootste publieke plein. Het rally hotel, waar we iedereen in onderbrengen, ligt gewoon aan de overkant van de straat (op minder dan 100 meter van het bivak).

Etappe 1: de proloog op Plage Blanche

Zondag, 15 april: De echte start van de rally wordt gegeven op het legendarische “Plage Blanche”, 250 KM ten zuiden van Agadir. We starten met 33 KM WRC tracks, gevolgd door een slingerende piste van 15 KM door een adembenemend mooie canyon. We sluiten de eerste etappe af met 25 KM “flat out” over een maagdelijke strand bij laagtij.  Het rijden van deze korte lus is de perfecte test voor je machine en door het nieuwe bivak op Plage Blanche kan ook je service crew dit jaar genieten van de magie van deze toplokatie.
Afstand Special 1 = 77 km  / Liaison = 0 km

Etappe 2: Plage Blanche – Touzounine

Maandag, 16 april: Om 7u ‘s ochtends brullen de motoren weer op het strand en starten we in de omgekeerde richting van gisteren. Deze zware tweede special voert ons oostwaarts via de bedding van de Draa-rivier. Zanderige oueds, steenpistes tussen de heuvels, opgedroogde zoutmeren, snelle en technische passages wisselen elkaar af op een terrein dat voor 50% uit zand en 50% uit stenen bestaat. Een lange etappe door een adembenemend landschap.
Afstand Special 2 = 470 km  / Liaison = 0 km

Etappe 3: Touzounine – The Dunes of the Jews

Dinsdag, 17 april: We nemen een nieuwe variant op de Dakar piste en doorkruisen de grootste militaire zone van Zuid-Marokko. Desolate maar prachtige decors waar, los van een handvol militairen, niets of niemand leeft. Vervolgens racen we over Lake Iriki, proeven even van de duinen van Chegaga en via zanderige, kronkelende paden en oueds bereiken we ons prachtige bivak in Erg Lihoundi, beter bekend als de “jodenduinen”.
Afstand Special 3 = 335 km  / Liaison = 0 km

Etappe 4: The Dunes of the Jews – Fezzou

Woensdag, 18 april: Een ongelooflijk gevarieerde special waarin de eerste grote verschillen zullen worden gemaakt. Op het menu staan: de doorsteek van de duinen van Chegaga, de fesh-fesh pistes van Mhamid, de klim over de “vulkaan” van het Tadrart gebergte en 100 KM knallen over de snelle, brede zandvlaktes van de hamada. Een etappe om “u” tegen te zeggen!
Afstand Special 4 = 310 km  / Liaison = 0 km

MDC-route-2018

Etappe 5: Fezzou – Merzouga

Donderdag, 19 april: Opnieuw een woestijnklassieker met voor elk wat wils, vakkundig door elkaar gegooid door onze wedstrijddirecteur. De zandvlaktes nabij Marabout, de canyon van MHarech, de duinen van Ouzina, nog wat slingerende zand- en steenpistes richting Merzouga en eerste doorsteek van Erg Chebbi om de dag mee af te sluiten. Spektakel gegarandeerd.
Afstand Special 5 = 275 km  / Liaison = 0 km

Etappe 6: Merzouga – Boudnib

Vrijdag, 20 april: Een laatste dag met duinen, maar eentje voor de dapperen: we starten met de noord-zuid doorsteek van Marokko’s hoogste duinenzee, Erg Chebbi, gevolgd door een tweede duinenreeks van Erg Znaigui. Vanaf hier veranderen we onze “cap-koers” en via een mix van zanderige oueds en snelle pistes rijden we noordwaarts.
Afstand Special 6 = 306 km  / Liaison = 0 km

Etappe 7: Boudnib – Matarka

Zaterdag, 21 april: Op het menu staat een etappe van meer dan 400 km richting noorden, door de vlaktes van de Hamada en het plateau van de Rekkam. Na het zand en de duinen van Zuid-Marokko komen we aan in de desolate valleien met hun panoramische landschappen. Puur genieten van een fantastische mix van slingerende WRC pistes, technische stukken en wijdse vlaktes.
Afstand Special 6 = 410 km  / Liaison = 0 km

Etappe 8: Matarka – Oujda

Zondag, 22 april. De allerlaatste etappe is traditioneel iets korter. En toch zit het venijn hem vaak in de staart. Een wirwar van moeilijk zichtbare pistes door akkers en bossen zorgen voor moeilijk navigatie. Focus is hier van primordiaal belang want de etappe is relatief snel. Iets ten zuiden van Oujda staat voor de laatste keer de finishboog … en champagne!
Afstand Special 8= 220 km
Tip de redactie!