Drie gratis rondleidingen

Aanstaande zaterdag 12 september is het Nationale Orgel- én Open Monumentendag. Reden voor de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel om in samenwerking met de VVV-Schijndel een interessant programma samen te stellen: drie gratis rondleidingen! De eerste begint om 12:00 uur, de tweede om 13:30 uur en de laatste om 15:00 uur. Deze drie rondleidingen gaan altijd door: er wordt géén minimum aantal gehanteerd!
Er is wél een maximum! In verband met de corona-richtlijnen mogen er maar 10 personen per rondleiding mee. Daarom: meld je vóóraf per email aan voor een van de rondleidingen via: info@smitsorgelschijndel.nl. Wie het eerst komt wie het eerst maalt!

Geschiedenis van de kerk

Jan Buil leidt u door de geschiedenis van de Sint Servatiuskerk aan de Markt in Schijndel en eindigt zijn rondleiding bij het koororgel voor in de kerk.

De organist en beiaardier op hun vingers kijken.
1. Bij het koororgel neemt een van de aanwezige organisten – Kees Doornhein, of Johan Dekker – het van Jan Buil over. De deelnemers krijgen tekst en uitleg over de werking van een pijporgel en kunnen in het binnenste van een orgel kijken terwijl het wordt bespeeld.
2. Daarna gaan vijf mensen ( op 1,5 meter afstand !) met beiaardier Joost van der Werf mee omhoog de toren in naar de speelkamer van het carillon, gevolgd door organist Kees Doornhein die vijf mensen mee naar boven neemt naar het monumentale Smits-orgel.
3. Na 15 minuten wisselen de twee groepen van plek. Voordat de twee groepen naar boven gaan krijgen ze duidelijke instructie hoe de wisseling in de toren coronaproof plaatsvindt.
4. Duur van de totale rondleiding ongeveer één uur en vijftien minuten.

Programma zaterdag 12 september

12:00 – 13:30 en 15:00 uur: gratis rondleidingen door Jan Buil;
m.m.v. de organisten Kees Doornhein en Johan Dekker
én m.m.v. de beiaardier Joost van der Werf.
16:30 uur Kerk wordt gesloten.

Kijk ook eens op onze website www.smitsorgelschijndel.nl, of op onze Facebookpagina door @smitsorgelbeiaard in te toetsen als zoekopdracht.

Wilt u al een indruk krijgen van de rondleiding tijdens de open dag bekijk dan de foto’s die we in 2019 maakten tijdens de open dag: https://schijndel-online.nl/nieuws/fotos-open-monumenten-en-orgeldag-sint-servatiuskerk/

Rondleiding Sint Servatiuskerk
Tip de redactie!