Landelijke ‘Open Monumentendagen’ op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 in de gemeente Meierijstad.

Stichting Nederland Monumentenland heeft in 2017 gekozen voor het thema: ‘Boeren burgers en buitenlui’. Dit was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Met steun van de gemeente Meierijstad, hebben de heemkundekringen van Schijndel, Veghel, Sint-Oedenrode, Erp en het Roois Cultureel Erfgoed fietsroutes samengesteld, die beantwoorden aan het thema en voeren langs vele historisch interessante gebouwen en plekken in onze gemeente.

De fietsroutes bestaan uit deelkaarten met uitleg en routebeschrijving en aan de hand hiervan kunt u kiezen welke route of routes u wilt rijden.

Tijdens de open monumentendagen 2017 zijn de volgende locaties te bezichtigen (op deze adressen kunt u de fietsroute ook afhalen):

Veghel

  • Antoniusmolen Eerde zaterdag van 10.00-16.00 en zondag van 9.00-10.00 uur
  • Antonius-Abtkerk Eerde zondag van 10-17.00 uur
  • H.Lambertuskerk Veghel zaterdag van 10.00-16.00 uur
  • Oude Raadhuis Veghel zaterdag van 10.00-18.00 uur en zondag van 10.00-17.00 uur.
  • Ons Achterhuis Veghel zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur.

Schijndel

  • Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel (zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur).

 
Tip de redactie!