Wat vinden jongeren dat beter kan in de jeugdhulp? Daarover gingen zij 28 februari in gesprek met een burgemeester en 8 wethouders uit de regio Noordoost-Brabant.
Drempel verlagen
Het vragen om hulp is heftig om te doen aldus de jongeren. Daarom zouden we meer moeten praten over problemen en jeugdhulp. Op school en in jongerencentra bijvoorbeeld. Zodat de drempel om aan te kloppen met een vraag of probleem, lager is. Het moet normaal zijn om hulp te vragen. Jongeren gaven ook aan dat het gat tussen 18- en 18+ groot is. De wachtlijsten vinden ze ook een probleem: “Ik zat vier maanden thuis omdat de ene zorgaanbieder mij niet kon verlengen en de ander had nog geen plek.” Ook is er verbetering nodig aan de woongroepen in de vorm zoals ze er nu zijn. Jongeren willen liever in kleinere huiselijkere groepen, dichterbij huis wonen. ‘’Wij willen zo dicht mogelijk bij huis zijn als thuis wonen niet lukt.’’
Met elkaar ruilen
De bestuurders willen wel een dagje ruilen. Menno Roozendaal: “Volgens mij kunnen we hier alleen maar over meepraten als we weten hoe het bij jullie is. Het is zo waardevol en leerzaam om met jongeren te spreken over hun ervaringen met jeugdzorg. Zowel de positieve als negatieve ervaringen gebruiken we om de zorg beter te maken,” aldus wethouder Roozendaal van gemeente Meierijstad. De meeste jongeren vonden dit een goed idee. Op hun beurt willen zijn wel eens een dagje met de wethouder meelopen.
Jeugdhulp regio Noordoost-Brabant
Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het uitvoeren van de jeugdhulp vanuit de Jeugdwet. De 16 gemeenten van de regio Noordoost-Brabant kopen de jeugdhulp samen in. Daarom doen we samen onderzoek naar de ervaringen van cliënten met jeugdhulp. Vooral jongeren zijn minder positief over de jeugdhulp dan hun ouders. Dat weten we uit eerder onderzoek.