Komende zaterdag bent u van harte welkom in de Sint Servatiuskerk om te komen genieten van de klanken uit het Smitsorgel. Deze keer zal organist Bas Koster enkele werken ten gehore komen brengen. Om 13.15 zal het concert aanvangen en rond 13.45 uur zal het concert afgelopen zijn. U kunt gewoon de kerk binnen lopen tijdens het concert, toegang is gratis.
Wie is Bas Koster?
Bas Koster (1988) kreeg zijn eerste muzieklessen van toetsenist Arie Burggraaf. Bij Gerben Mourik in Oudewater volgde hij orgel- en improvisatielessen, die hem tevens voorbereidde op het conservatorium. Vanaf 2013 studeerde hij hoofdvak orgel aan de Academy of Music and Performing Arts van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg bij Ad van Sleuwen, Ruud Huijbregts en Jelena Bazova. Improvisatielessen werden in die tijd gevolgd bij Henco de Berg en Wouter van der Wilt. In 2019 rondde hij zijn studie af met een eindexamenrecital in de Sint Janskerk in Gouda. Hij nam deel aan diverse masterclasses die onder leiding stonden van Joris Verdin, Lucca Scandali, Rubin Abdullin, Jean-Baptise Robin en Bart Rodyns. Momenteel volgt hij nog privélessen: orgel bij Ruud Huijbregts, improvisatie bij Gerben Mourik, directie en cantoraat bij Leo Rijkaart.
Programma inloopconcert
1. Choral No. 1 en Mi-Majeur van César Franck (1822-1890)
2. Triptyque Op. 58 van Louis Vierne (1870-1937)
– Matines
– Communion
– Stèle pour un enfant défunt
3. Uit 24 Pièces en style libre van Louis Vierne (1870-1937):
– Carillon
Beiaardconcert van 12:00- 13:00 uur, beiaardier Tommy van Doorn
Mocht u in verband met de coronacrisis nog niet toe zijn aan, of simpelweg niet in staat zijn om een bezoek aan het orgel-inloopconcert te brengen, dan kunt u altijd nog, – mits het weer het toelaat – , in de openlucht genieten van het beiaardspel van onze stadsbeiaardier Tommy van Doorn. die aanstaande zaterdag niet zoals gebruikelijk van 14:00 – 15:00 uur, maar deze keer van 12:00 – 13:00 uur de tintelende klanken van ons Schijndels carillon vanuit de toren van de Heilige Servatiuskerk over Schijndel doet neerdalen. Aan de kant van de Vicaris van Alphenstraat bevinden zich twee grote banken waar je naar schatting met plusminus acht mensen anderhalve meter uit elkaar lekker in de zon kunt genieten van het beiaardspel. Het carillon is voorzien van een automatisch speelwerk, zodat er het hele jaar door ieder kwartier kortstondig een fragment van een bekende melodie wordt gespeeld. Dit kan een fragment zijn van:
- een popliedje,
- een musicalmelodie,
- een klassiek werk,
- een Brabants, of Nederlands volksliedje,
of aangepast aan de tijd van het jaar:
- carnavalsliederen,
- Sinterklaasliedjes,
- kerstliedjes.
Een automatisch speelwerk kent echter geen nuances, geen dynamische verschillen. Alle tonen worden even hard gespeeld. Maar, als een beiaardier het carillon via het stokkenklavier bespeelt, dan is dynamisch spel wél mogelijk. Dan hoor je pas écht goed hoe mooi de beiaard in de toren van de Heilige Servatius-kerk klinkt. En dat hangt daar al ruim veertig jaar in die toren (december 1979)!