Het is herfst bij SMEK, het kookprogramma dat Omroep Meierij maakt in samenwerking met Fairtrade Meierijstad. Bij SMEK gaat het om eerlijke kost. Met andere woorden, er wordt gekookt met aandacht voor een eerlijke wereld. Hoe lekker dat kan zijn blijkt maar weer eens uit de uitzending die deze week door Omroep Meierij wordt uitgezonden. Kok Leon Twigt kookt samen met zijn gasten Maartje Aarts en Rutger Klijn een vegetarische maaltijd waar iedereen enthousiast over is. Het programma wordt gepresenteerd door Maud Kerkhofs. Op het menu staat vandaag een romige Thaise currysoep met groenten en een vegetarische risotto met salade, met voor de liefhebbers een stukje zalm.

Maartje is een van de voortrekkers die Global Goals, een initiatief van de Verenigde Naties om armoede te overwinnen en gelijkheid van mensen te bevorderen. Rutger is docent economie aan het Elde College. Als zodanig komt de term “eerlijk delen” vrijwel dagelijks aan hem voorbij. Twee mensen kortom, die geen genoegen nemen met de oneerlijke verdeling van welvaart en welzijn in de wereld. Fairtrade staat deze week al in de belangstelling vanwege de landelijke Fairtradeweek die tot en met 1 november duurt. Meteen daarna, op november wordt SMEK voor de eerste keer uitgezonden.

Al kokend praat Leon met Maartje en Rutger over hun idealen. “Kunnen wij zelf wel iets doen?, vraagt Leon zich af. “Iedereen kan dat”, vinden Maartje en Rutger. Eerlijk koken zoals hier gebeurt, kun je zelf elke dag. Iedereen kan dat, thuis in de keuken. Maartje vertelt met groot enthousiasme over Global Goals. In de doelen die je op de Global Goals-vlag ziet staan, vind je altijd wel iets dat je aanspreekt. Pak dat vast en doe er iets mee!” Het bijzondere vindt zij dat de doelen in elkaar overlopen, wat weer aansluitmogelijkheden geeft. “Eerlijke handel is een van de doelen. Als je met Fairtrade bezig bent, heb je dus al een doel te pakken.” Rutger vindt dat hij als economiedocent bij uitstek op een plaats zit waar hij jonge mensen kennis kan laten maken met eerlijk delen. “Het is belangrijk om te weten hoe economische wetten werken om iets aan armoede te kunnen doen.”

Omdat er in de coronatijd extra ruimte nodig is voor de opnamen, kregen de Smekkers het kooklokaal van het Elde College aangeboden. Een aanbod waar dankbaar gebruik van werd gemaakt.

SMEK – Smullen Met Eerlijke Kost – wordt een week lang elke dag uitgezonden op Omroep Meierij, van maandag 2 november tot en met zaterdag 7 november, elk uur na het actualiteitenprogramma Rondom. Wie zelf aan de slag wil kan de recepten vinden op https://www.facebook.com/fairtrademeierijstad/ en op https://www.omroepmeierij.nl/

SMEK - OM
Tip de redactie!