Herdenkingsparachutesprong met WO2 veteraan Jim “Pee Wee” Martin

Herdenkingsparachutesprongen door Round Canopy Parachuting Team The Netherlands en tandemsprong met WO2 veteraan Jim “Pee Wee” Martin

Op 16, 17 en 19 september 2019 organiseert het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) The Netherlands

herdenkingssprongen op 3 historische locaties: Son, Eerde en Grave.

RCPT

Het RCPT is een internationaal parachutistenteam met onder haar leden 26 nationaliteiten en vertegenwoordiging in diverse landen, waaronder Nederland. Het team organiseert parachutesprongen om hen te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben! In de stijl zoals ze tijdens D-Day en Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit C47’s (Dakota’s).

Historische herdenkingssprong

Op 17 september 2019 vindt een historische sprong plaats op dezelfde datum, tijd en locatie als 75 jaar geleden. Te weten in Eerde op drop zone A om 13.01 uur (Koeveringsedijk). Hier hebben destijds de eerste parachutisten tijdens Operatie Market Garden voet gezet op Nederlandse bodem! De herdenkingssprong in Eerde wordt opgedragen aan Pvt Bobby Hunter, 501st Parachute Infantry Regiment van 101st Airborne Division. Hij was één van de eerste parachutisten die landde in ons land met als doel het in handen krijgen van de bruggen in Veghel. Hiermee was hij één van de eerste bevrijders van Veghel.

Tandemsprong

Bij deze herdenkingssprong vindt er ook een tandemsprong plaats met de 98 jarige WO2 veteraan, Jim “Pee Wee” Martin. Jim Martin komt op uitnodiging van Stichting Nederland-Amerika naar Nederland. Deze tandemsprong is met medewerking van gemeente Meierijstad tot stand gekomen. Jim Martin is één van de originele parachutisten die vanaf de oprichting van het 506th Parachute Infantry Regiment werd opgeleid in het beroemde Camp Toccoa in Georgia, Verenigde Staten. In de nacht van 5 op 6 juni 1944 sprong hij boven Normandië in het kader van D-Day. In de middaguren van 17 september 1944 landde hij op de drop zone in Son. Op 18 september was “Pee Wee” (bijnaam die hij destijds kreeg omdat hij de lichtste man in zijn regiment was) één van de eerste bevrijders van Eindhoven. Vanaf 22 september heeft hij in Veghel (Meierijstad) hard mee gevochten om de Corridor open te houden.

herdenken bevrijding schijndel
© Bas Ulehake Fotografie
Tip de redactie!