hart voor schijndel logo

Partij teleurgesteld over talmen College bij plan buurthuis Boschweg

Het College heeft met haar brief over de wijkaccommodatie in de Schijndelse wijk Boschweg zowat alle inbreng van de betrokkenen aan de kant geschoven. Het akkoord dat de bestuurders en gebruikers van De Kajuit en de voormalige Vossenbergschool bereikten, lijkt voor niets te zijn geweest.

Dat is de eerste reactie van ‘Hart voor Schijndel’ op het plan van het College om te kiezen uit vijf opties, waarvan er twee nader onderzocht zouden moeten worden. Tot verbazing van de partij zitten daarbij ook het openhouden en zelfs verbouwen van De Kajuit. Afgelopen zomer nog bereikten de mensen achter dat gebouw met die van De Vossenberg een akkoord: ze zouden samen verder gaan in één pand. Net zo opmerkelijk vindt Hart het dat sluiting van het Gasthuis als optie wordt genoemd.

Op de bok

Gemeenteraadslid Mirjam van Esch: ‘Het College schuift met haar brief besluitvorming weer voor zich uit en negeert de, nota bene door de gemeente enthousiast gemaakte, wijkbewoners. De wijkbewoners op de Boschweg zijn jarenlang voorgehouden dat zij op de bok zitten. Het is destijds met trots door het College van Schijndel gepresenteerd als een vooruitstrevende vorm van burgerparticipatie. Dat hele proces lijkt nu failliet’.

Oorzaak van het fiasco is volgens Hart de slechte begeleiding door de gemeente. ‘Burgerparticipatie is niet zoiets als allerlei mensen ideeën laten opperen en die vervolgens combineren met eigen gedachtenspinsels. Burgerparticipatie betekent dat bewoners met duidelijke randvoorwaarden en met ingebrachte kennis van de vakspecialisten van de gemeente hun eigen plan mogen trekken. Dat is ook wat destijds is beloofd.’

‘Positieve grondhouding’

Hart vindt dat het College met de door haar in juni nog verkondigde ‘positieve grondhouding’ de suggestie wekte, net als vele organisaties in de wijk* daar, voor nieuwbouw aan de Papaverstraat te zijn. ‘Maar nu liggen blijkbaar veel opties weer open, inclusief het pappen-en-nathouden-idee om de oude gebouwen te behouden’, aldus Van Esch.

Wat Hart verder verbazingwekkend vindt, is dat het College in de brief met geen woord rept over het aanbod van woningcorporatie Woonmeij, voorheen Huis & Erf. Zij liet onlangs via de media weten een nieuw buurthuis te willen bouwen in combinatie met sociale woningbouw.

* Senioren Boschweg, KBO Boschweg, Stichting de Kajuit, Stichting Woonservice Boschweg, Stichting Bloemenwijk en Wijkraad Bonkelaar/Grevekeur.
Tip de redactie!