Gratis orgelconcert in de Servatiuskerk Schijndel

Na een tweede goed bezocht en mooi inloopconcert afgelopen zaterdag 27 juni, verzorgd door organist Gert-Jan Westerhof, wordt nu verwachtingsvol uitgekeken naar het eerste orgelconcert ná de lock-down. Aanstaande zondag 5 juli zal voor menigeen hier in de regio een “oude bekende” plaatsnemen achter de beide orgels in de Servatiuskerk aan de Markt: Willem Hörmann.

Wie is Willem Hörmann?

Willem Hörmann voltooide vijf conservatoriumstudies, waaronder orgel en piano, maakte cd’s en trad op voor radio en tv. Naast zijn werk als organist van de Sint Cathrien in ‘s-Hertogenbosch, de Heilig Hartkerk te Vught, de Abdij te Heeswijk en de kerk van de Protestantse Gemeente Samen op Weg te Berlicum is en was hij bestuurslid van diverse orgelkringen. De afgelopen jaren bespeelde hij tijdens concerten in binnen- en buitenland meer dan 100 orgels, onder andere in steden als New York, Londen (3x), Jerusalem, Toronto en in de landen Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg. Tijdens die concerten bespeelde hij hele grote en hele kleine orgels. Zo bespeelde hij bijvoorbeeld het immense orgel van de National City Christian Church in Washington DC met honderdzeventig registers. Ter vergelijk: het uit 1852 daterend Smits-orgel in Schijndel telt veertig registers en behoort daarmee tot een van de grootste orgels gebouwd door de gebroeders Smits uit Reek! Willem Hörmann bespeelde onder andere ook het imposante orgel in Saint Paul’s Cathedral te Londen, maar daarnaast ook zeer kleine orgels zoals die in het Salviuskerkje te Limbricht, of in de kerkjes te Leipzig-Mölkau, Kortrijk en Leuven. In Nederland concerteerde hij op de monumentale orgels van de Grote, of Sint Bavokerk in Haarlem, de Laurenskerk in Rotterdam, de Maartenskerk in Zaltbommel, de Sint Jan in Waalwijk en natuurlijk ook op het orgel van de Sint Janskathedraal in zijn woonplaats ’s-Hertogenbosch. Allemaal orgels die stuk voor stuk indrukwekkend genoemd mogen worden. Op zijn uitgebreide repertoire staan vrijwel alle grote orgelwerken van J.S. Bach, orgelsymfonieën van Widor, Dupré en Vierne, grote orgelwerken van Olivier Messiaen, César Franck, Franz Liszt, J.P. Sweelinck, eigen composities en improvisaties. Regelmatig voert hij moderne orgelwerken uit van hedendaagse componisten die hij heeft horen spelen zoals Naji Hakim en Thierry Escaich. Regelmatig programmeert hij ook werken van Brabantse componisten uit de 20ste eeuw. Op Youtube staan inmiddels meer dan honderd opnames, waaronder enkele van zijn huisorgel met twaalf registers. U kun ook een kijkje nemen op zijn website: www.willemhormann.nl

Bijzonder programma

Willem Hörmann begint aanstaande zondag om 16:00 uur beneden op het Pels & van Leeuwen koororgel en speelt daarop vijf delen uit de verzameling Kleine Präludien van Johann Sebastian Bach (1685-1750), gevolgd door Sonate nr.19 van Ludwig van Beethoven (1770-1827).Daarna geeft hij mondeling een korte toelichting op het gespeelde repertoire en op dat wat nog gespeeld gaat worden, om vervolgens het concertprogramma boven voort te zetten op het Smits-orgel. Op het Smits-orgel worden werken gespeeld van Johann Pachelbell, Jan Vermulst en een orgelsymfonie van Charles Marie Widor.

Coronaregels

Iedereen dient zich aan de geldende corona-crisis-regels te houden en eventuele aanwijzingen van aanwezige bestuursleden op te volgen.

Gratis

De toegang is gratis, maar een vrijwillige donatie na afloop van het concert wordt bijzonder op prijs gesteld. Ook voor de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel geldt: alle kleine beetjes helpen!!

Sint-Servatius
Tip de redactie!