Een heel bijzonder orgelconcert met organist Bert van den Brink

Smitsorgel

Kleurde de “Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel” met het laatste orgelconcert, waarbij het orgel door Bart van Dongen als synthesizer werd gebruikt, volledig buiten de traditionele, klassieke lijntjes, aanstaande zondag zal het niet anders zijn! Dan speelt Bert van den Brink op het monumentale Smits-orgel in de Servatiuskerk aan de Markt in Schijndel namelijk diverse jazz-standards, waarbij hij zijn improvisatietalent volledig in de strijd zal gooien. Vanaf 16.00 uur kunt u komen luisteren naar dit optreden.

Organist Bert van de Brink

Bert van den Brink (1958) kreeg zijn eerste pianoles toen hij vijf jaar oud was. In 1976 begon hij met zijn opleiding tot klassiek pianist aan het Utrechts Conservatorium. In 1982 studeerde hij cum laude af. Nog in datzelfde jaar werd hij docent piano lichte muziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel. Op dat gebied is hij autodidact. In de eerste periode na de studie gaf hij regelmatig klassieke concerten, maar na verloop van jaren kwam het accent meer en meer bij de geïmproviseerde muziek te liggen. In 2007 ontving Bert van den Brink de VPRO Boy Edgar Prijs, sinds 2013 de Buma Boy Edgard Prijs geheten. De Boy Edgar Prijs is de belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek. Bert treedt veelvuldig live op als pianist, organist en accordeonist, maar hij is ook te beluisteren via internet, of via een groot aantal cd’s. Uniek is de cd “BLOWING” (2013), waarop Bert van den Brink op een kerkorgel jazz & pop speelt. Bert is ook actief als arrangeur/producent. Het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Paul de Leeuw, Denise Jannah en anderen spelen arrangementen en bewerkingen van hem. Een van de hoogtepunten is zijn bewerking van de opera Porgy & Bess van George Gershwin, uitgevoerd door het jazzsextet de Houdini’s en Nieuw Sinfonietta Amsterdam.

Wat kunnen we aanstaande zondag zoal verwachten?

De Ouverture wordt er een met verrassingen….Vervolgens komen de volgende jazz-standards voorbij: Bye bye blackbird; Secret love; Yesterdays; Stella by Starlight; Smile; I loves you Porgy; You and the night and the music. De Grande Finale wordt er ook een met verrassingen… Schroom niet: er kunnen makkelijk honderd mensen her en der in de kerk zitten op anderhalve meter afstand. Laat u verrassen en ervaar hoe mooi jazzmuziek op een kerkorgel kan klinken: het is absoluut de moeite waard.

De toegang is gratis. Wel wordt er van bezoekers, behalve de Vrienden van het Smitsorgel, na afloop een vrijwillige bijdrage verwacht.

Smitsorgel, Sint Servatiuskerk
Tip de redactie!