Dodenherdenking 2018 ‘Verzet: wat zou jij doen?’

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2018 worden om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Het meer-jarenthema (2016-2020) van het Nationaal Comité 4
en 5 mei is ‘Vrijheid geef je door’, in 2018 wordt de focus gelegd op ‘Verzet’. NIOD-directeur Frank van Vree heeft voor 2018 een thematekst uitgegeven met als titel ‘Verzet als voorbeeld’ en stelt daarin de vraag ‘wat zou jij doen?’.

Ook in Schijndel worden op 4 mei de doden herdacht. Het Oranjecomité zorgt in de ochtend voor een bloemenhulde bij de oorlogsmonumenten, de Mariakapel aan de Zwembadweg en het monument van de 51e Highland Division aan de Rooiseweg. Om 19.00 uur wordt men door leden van de stichting Oranjecomité Schijndel ontvangen in ‘t Spectrum. Vervolgens vertrekt men naar de Markt. Bij de Mariakapel zullen namens de gemeente Meierijstad, stichting Oranjecomité Schijndel, de Vereniging van Oud Militairen Schijndel en de parochie Heilige Michaël kransen en bloemen worden neergelegd, begeleid door Scouting Schijndel. De herdenking wordt opgeluisterd door muziek van de drumfanfare van Koninklijke Harmonie Sint Cecilia en het Gilde Sint Catharina en Barbara brengt een vendelgroet. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur komt men samen in de Sint Servatiuskerk voor een bijeenkomst met muziek, door de Harmonie van Koninklijke St. Cecilia en enkele gedichten en toespraken. Door de basisscholen en het Elde College zijn gedichten ingestuurd en daarvan worden de mooiste voorgelezen tijdens de dodenherdenking op de Markt en in de Kerk.

Wethouder Goijaarts is namens het college van Meierijstad aanwezig.Tip de redactie!