UITpunt Veghel organiseert op zaterdag 28 oktober een dagexcursie rondom de Nederlandse architect Pierre Cuypers. Gidsen André Velthausz en Henny van Eck begeleiden deze dag en nemen u onder andere mee naar het Cuypershuis in Roermond en naar de Lambertuskerk in Veghel.

Pierre Cuypers

Zijn naam wordt vaak in één adem genoemd met het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Pierre Cuypers was echter in de eerste plaats een architect van kerken. Hij ontwierp meer dan 100 kerken, waarvan er ongeveer 70 werden gebouwd, één daarvan is de Lambertuskerk in Veghel. Daarnaast ontwierp Cuypers kapellen en kloosters en restaureerde hij tientallen oude kerken, waarbij de restauratie vaak samenging met een uitbreiding en/of metamorfose in Cuypers’ stijl. Behalve kerken restaureerde hij een groot aantal andersoortige monumenten. Ook was hij de ontwerper van de troon waarop de koning ieder jaar tijdens Prinsjesdag de troonrede uitspreekt.

Cuypershuis in Roermond

Foto: Cuypershuis, Roermond

Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect Pierre Cuypers (1827-1921). Het museumgebouw is deel van de collectie. In 1853 is het door Pierre Cuypers ontworpen als woonhuis voor zijn eigen familie, maar ook als ateliers voor de kunstwerkplaatsen. De collectie van het Cuypershuis bestaat uit diverse soorten objecten zoals; beelden, tekeningen, schilderijen en sjablonen.

Het programma

We verzamelen om 9.15 uur met koffie/thee bij het UITpunt in Veghel. Daarna stappen we op de bus en reizen af naar Roermond om het Cuypershuis te bezoeken. Aansluitend vervolgen we onze reis naar Soerendonk voor een heerlijke lunch. Na de lunch reizen we terug naar Veghel voor een rondleiding in de Lambertuskerk.

Kaartverkoop
Kaartjes voor deze excursie kosten € 39,95 en zijn te koop aan de balie van het UITpunt (Markt 1 te Veghel), of online via: www.uitpuntveghel.nl

Let op: deze excursie is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

 

 

Tip de redactie!