logo Gemeente Meierijstad

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom doet Meierijstad mee met de campagne Senioren en Veiligheid vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid. Senioren in Meierijstad krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Slachtofferschap

Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden. Slachtofferschap kan iedereen overkomen en dus ook elke oudere. Daarom krijgt men via de campagne tips mee hoe dit zoveel mogelijk kan worden voorkomen. De informatie en tips gelden natuurlijk ook voor de mensen in de omgeving van ouderen: (klein)kinderen, buren en verzorgers. Burgemeester Kees van Rooij: “Elk slachtoffer is er één te veel. Maak dit onderwerp bespreekbaar en doe aangifte!”

Programma

Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit. Van 1 tot en met 7 september wordt meekijken bij pinnen behandeld, van 8 tot en met 14 september babbeltrucs, 15 tot en met 21 september draait om hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en de week van 22 tot en met 28 september staat in het teken van phishing. Via de websites (www.maakhetzeniettemakkelijk.nl) worden wekelijks nieuwe voorlichtingsfilmpjes over het thema geplaatst. En ook via de social media kanalen van de gemeente Meierijstad en op onze gemeentepagina’s in de lokale kranten geven we tips en informatie. Daarnaast is er elke dinsdag om 10.30 uur op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl een rechtstreeks te volgen webinar, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts bespreekt dan het thema van die week.

Computer, veilig
Tip de redactie!