Na de start van walking football in 2018, volgden het afgelopen jaar walking hockey en walking korfbal in Schijndel. Op drie plaatsen zijn er nu dus mogelijkheden voor senioren vanaf 55 jaar om sociaal , volgens een vast concept en onder professionele begeleiding, te bewegen. Sinds kort hebben HV Zephyr en handbaltrainer Ad Martens plannen om het walking handbal in Schijndel op de kaart te zetten. HV Zephyr zou dan de eerste handbalvereninging in Noord Brabant worden die volgens het concept en regels van het Nationaal Ouderenfonds aan de slag gaat. Ad is ervaren handbaltrainer en coordinator rolstoelhandbal bij HV Zephyr. Ook het bestuur van Zephyr staat open om het walking handbal als verlengstuk voor de club in te voeren.
Met walking handbal sociaal in beweging
Veel ouderen willen wel sporten, maar doen het niet (meer). Dit komt bijvoorbeeld doordat er onvoldoende passend aanbod in de buurt is en ouderen vaak fysieke ongemakken ervaren. Ouderen benaderen sport en bewegen op een andere wijze en zij willen ook andere beweegvormen terugzien. Het gaat hier namelijk niet per se om winnen, maar meer om het ontmoeten en meedoen. Zo wordt het brede gezondheidsaspect gecombineerd met een leuke activiteit in een sociale setting. De combinatie tussen het sociale gedeelte, het fysieke gedeelte en de mogelijkheid om daar zelf invloed op te hebben staat daarin centraal.
Het concept van walking handbal
Onder leiding van een bevoegde coach krijgen de deelnemers wekelijks een 2-uur durend sociaal bewegingstraject voorgeschoteld. Eerst halfuurtje met elkaar aan de koffie, daarna omkleden en aan de gang voor een minimaal drie kwartier durend bewegingstraject met bal en speelvormen waarbij alle spieren gebruikt gaan worden. Omdat bij senioren het evenwicht, de kracht en geheugen afnemen zijn bij walking handbal de oefeningen daarop afgestemd. Niets hoeft of moet… lekker met elkaar bewegen.. daar gaat het om! Daarna tot slot als kers op de taart.. een halfuurtje walking handbal, volgens vaste door het Nationaal Ouderenfonds en de Handbal Bond aangepaste regels. Natuurlijk daarna cooling down en de derde helft.
Ook zijn er mogelijkheden om deel te nemen aan rolstoelhandbal
Bij Handbalvereniging Zephyr zijn er ook mogelijkheden om mee te doen aan rolstoelhandbal, vanaf 16 jaar kun je ook wedstrijden gaan spelen. Voor hockey heeft men een stick, voor tennis een racket….voor rolstoelhandbal een rolstoel! Toch is de rolstoel voor velen een hindernis. Iedereen met of zonder een beperking kan deelnemen aan rolstoelhandbal. Toch is er een taboe… velen reageren “maar ik heb niets waarom in die stoel”?? Rolstoelhandbal kent geen beperking maar mogelijkheden voor mensen met of zonder een fysieke handicap.
Informatieavond over concept walking handbal en rolstoelhandbal
Op vrijdagavond 27 maart a.s. van 19.30 – 21.30 uur wordt in de ontmoetingsruimte van Welzijn De Meierij, Steeg 9F [ achterzaal “t Spectrum] te Schijndel informatie en uitleg over de mogelijkheden gegeven. Belangstellenden zijn van harte welkom! Op deze avond kan men zich vrijblijvend opgeven. Volop mogelijkheden dus om bij walking handbal of bij rolstoelhandbal sociaal te gaan bewegen.